Astrologie en astronomie

Astrologie en astronomie richten zich op sterrenkunde en de invloed van de (stand van de) hemellichamen op ons mensen. Alles is altijd in beweging, dus dit verandert gedurende de dag. Ook toen je geboren werd, stonden de sterren en planeten op bepaalde wijze en met deze energie kwam jij naar de aarde en vertelt je iets over je persoonlijkheid. In dit blog lees je wat het heelal, hemellichamen, sterren en sterrenbeelden (en zonteken, maanteken en ascendant) zijn. In welk sterrenstelsel wij leven en wat de energie is van verschillende planeten.

Foto’s Unsplash

Wat zijn astrologie en astronomie?

De namen Astrologie en Astronomie komen uit het Grieks. Astrologie; Astron betekent ster(renbeeld) en logos betekent theorie.
Astronomie; astron betekent ster(renbeeld) en nomos betekent wet.

Astrologie onderzoekt de verhouding tussen de stand van de hemellichamen en levensvragen op aarde. Middels een persoonlijke blauwdruk/geboortekaart van de stand van de planeten toen je geboren werd, kan je inzichten krijgen in persoonlijke eigenschappen en levenslessen.

Astronomie is de wetenschap achter de sterrenkunde en houdt zich bezig met observatie van en wetten rondom de sterren.


Begrippenlijst

Het heelal = (ook wel universum en kosmos) staat voor alle materie en energie

Een hemellichaam = een natuurlijk waarneembaar object dat zich in het heelal bevindt (zoals sterren, planeten, de zon, de maan)

Een ster = een lichtgevend hemellichaam van gloeiend gas, met een temperatuur tussen de 3.000 en 30.000 graden Celcius. Sterren bestaan uit waterstof en helium en hebben een eigen zwaartekrachtveld (de zon is ook een ster!) waarin zij o.a. planeten aantrekken

Een planeet = een hemellichaam dat om een ster beweegt en zelf geen licht geeft, maar wordt verlicht door de Zon (denk aan Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus)

Een sterrenstelsel = een grote verzameling sterren die relatief gezien dicht bij elkaar bestaan

Het zonnestelsel = het planetenstelsel waar wij mensen leven, alles wat door de Zon bijeengehouden wordt (door dat zwaartekrachtveld), dit wordt de Melkweg genoemd (de Grieken vonden het op een rivier van melk lijken)


De Melkweg is het zonnestelsel waar wij mensen wonen


Het zonnestelsel waar wij wonen, de Melkweg


Het zonnestelsel bevat acht planeten. Een leuk ezelsbruggetje om de namen op volgorde te onthouden is; maak van acht meter Japanse stof uw nachtjapon. Vanaf de zon gezien zijn dat:

1. Mercurius
2. Venus
3. Aarde
4. Mars
5. Jupiter
6. Saturnus
7. Uranus
8. Neptunus

Pluto is een dwergplaneet.


Het zonnestelsel; de Melkweg, weetjes en energie per ster/planeet

Zon

De afstand tot de aarde is gemiddeld 150 miljoen km en de zon heeft een diameter van 1.393 miljoen km. De temperatuur is 5000 graden Celcius. De zon staat voor mannelijke energie en onze identiteit, individualiteit, vuur en daadkracht. Deze energie helpt onszelf neer te zetten en te beschermen (grenzen aangeven). De zon verandert elke maand van dierenriemteken en dit vertelt ons hoe we onszelf willen manifesteren. De naam komt van Sol, ook wel de naam van de Griekse zonnegod Helios.

Maan

De afstand tot de aarde is gemiddeld 384.000 km en de maan heeft een diameter van 3476 km. De maan staat voor vrouwelijke energie, emoties, water (veroorzaakt eb en vloed op de aarde), intuïtie, voelen en zachtheid. Deze energie helpt ons naar binnen te keren, om te voelen wie we zijn en om ontvankelijk te zijn. De maan beïnvloed de menstruatiecylcus en doorloopt iedere maand alle 12 dierenriemtekens. Dit vertelt ons hoe we onze emoties ervaren en waar we het meest kwetsbaar zijn. De Romeinen noemden haar Luna, naar de Romeinse maangodin en de Grieken Selene naar de Griekse maangodin.

Aarde

De afstand tot de zon is 150 miljoen km. De aarde heeft een diameter van 12.756 km en de temperatuur is er gemiddeld 13 graden Celcius. De aarde draait in één jaar en zes uur om de zon heen. De naam komt vanuit het Grieks, Gaia, de oermoeder en wordt ook wel moeder aarde genoemd. De energie is geliefd, warm, geborgen en vruchtbaar en de aarde geeft ons alles wat we nodig hebben om te kunnen leven. Materialen voor huizen, kleding, voeding, water, zuurtstof.

Mercurius

De afstand tot de aarde is gemiddeld 155 miljoen km en heeft een diameter van 4878 km. Mercurius staat het dichtst bij de zon en lijkt qua uiterlijk op de maan. Mercurius kan overdag wel 350 graden Celcius worden en ‘s nachts tot min 200 graden Celcius. Mercurius staat voor mentaliteit, de drang naar kennis en symboliseert onze manier van communicatie. Mercurius beweegt het snelst van alle planeten en bevindt zich altijd dicht bij de zon. Vernoemd naar de Romeinse God van de handel en boodschapper der goden.

Venus

De afstand tot de aarde is gemiddeld 170 miljoen km en Venus heeft een diameter van 12.104 km. De temperatuur is 500 graden Celcius. Venus staat voor vrouwelijkheid, ethische waarden en onze behoefte aan liefde. Vertelt ons over naar wat voor soort mensen en aspecten we ons van nature aangetrokken voelen. Gaat over innerlijke gevoelens en harmonie. Vernoemd naar de Griekse Godin van de liefde en is net als Mercurius altijd dicht bij de zon te vinden.

Mars

De afstand tot de aarde is gemiddeld 228 miljoen km en Mars heeft een diameter van 6779 km. De temperatuur loopt uiteen van 20 graden tot min 140 graden Celcius. Mars staat voor mannelijkheid, drijfveren, seksualiteit en vechtersinstinct. Vertegenwoordigt uitdagingen en de daadkracht om deze aan te gaan. Loopt in ongeveer 2 jaar om de zon en verblijft ongeveer 2 maanden in ieder dierenriemteken. Vernoemd naar de Romeinse God van de oorlog.

Jupiter

De afstand tot de aarde is gemiddeld 778.500.000 km en Jupiter heeft een diameter van 69.911 km. De temperatuur is min 153 graden Celcius. Jupiter gaat over inzicht, groei, wetten en moraliteit. Staat voor wijsheid op intellectueel, religieus, filosofisch en spiritueel niveau. Is de grootste planeet van ons zonnestelsel en heeft een eigen stelsel van 16 manen. Doet er 12 jaar over om om de Zon te bewegen en staat een jaar lang in een dierenriemteken. Vernoemd naar Romeinse opper God.

Saturnus

De afstand tot de aarde is gemiddeld 1275 miljoen km. Saturnus heeft een diameter van 120.000 km en de temperatuur is er gemiddeld min 185 graden Celcius. Saturnus heeft 82 manen en staat voor persoonlijke leerprocessen, uitdagingen en limieten. De energie laat ons zien waar we onszelf nog tegen en klein houden of verlegen zijn. Welke delen we in onszelf nog niet erkennen. Beweegt in 28 jaar om de zon en staat 2,5 jaar in elk teken. Vernoemd naar de Romeinse God van de oogst.

Uranus

De afstand tot de aarde is gemiddeld 2721 miljoen km en Uranus heeft een diameter van 50.800 km. De gemiddelde temperatuur is er min 214 graden Celcius. De energie steekt ons aan om te choqueren, inspireren en uniek te zijn. Het gaat over je ware zelf zijn en laat je zien waar je nog meer authentiek kunt zijn. Uranus heeft 27 manen en draait in 84 jaar om de zon en verblijft 7 jaar in ieder dierenriemteken. Uranus is vernoemd naar de Griekse God van de hemel.

Neptunus

De afstand tot de aarde is gemiddeld 4351 miljoen km en Neptunus heeft een diameter van 48.600 km. De energie staat voor transcendentie (wat betekent overstijgen, openen voor het bewustzijn) en opent deuren naar het Goddelijke. Gaat over persoonlijke verlangens, dromen en idealisme. Doet er 165 jaar over om om de zon te bewegen en staat 14 jaar in ieder dierenriemteken. Vernoemd naar de Romeinse God van de zee.

Pluto

De afstand tot de aarde is 6 miljard km en Pluto heeft een diameter van 2280 km. Het is er altijd nacht en min 230 graden Celcius. De energie staat voor transformatie en zuivering van het diepe onderbewuste. Gaat over macht(smisbruik), trauma en beheersing. Pluto beweegt in 248 jaar (in een ei vorm) om de zon en kan tussen de 14 en 30 jaar in een dierenriemteken verblijven. De naam is vernoemd naar de Romeinse God van de onderwereld.


Dierenriemtekens = sterrenbeeld
Dierentekens zijn een verzameling van sterren die de Grieken op dieren en voorwerpen vonden lijken en daarnaar vernoemd hebben. De zon, de maan en de planeten bewegen zich door deze ‘gordel’ van sterrenbeelden. De 12 bekendste sterrenbeelden die wij toepassen zijn;

SterrenbeeldDatum
Watermanca. 21 januari tot 19 februari
Vissenca. 20 februaru tot 20 maart
Ramca. 21 maart tot 20 april
Stierca. 21 april tot 20 mei
Tweelingenca. 21 mei tot 21 juni
Kreeftca. 22 juni tot 22 juli
Leeuwca. 23 juli tot 23 augustus
Maagdca. 24 augustus tot 22 september
Weegschaalca 23. september tot 23 oktober
Schorpioenca. 24 oktober tot 22 november
Boogschutterca 23 november tot 21 december
Steenbokca 22. december tot 20 januari
Let op kan per jaar 1 dag verschillen

Je geboortehoroscoop

Afhankelijk van de stand van de planeten toen jij geboren werd, zegt dat iets over jouw energie waarmee je naar de aarde kwam.

Zo heb je een zonneteken (meer bekend als sterrenbeeld), adhv de stand van de zon – wat staat voor jouw identiteit.

Je hebt een ascendant (wat betekent opklimmen) adhv het sterrenbeeld dat aan de horizon stond in het oosten toen je werd geboren – wat staat voor hoe anderen jou zien.

En je hebt een maanteken adhv de stand van de maan toen je werd geboren – wat staat voor je emoties.


Benieuwd naar jouw zonteken, maanteken en ascendant? En wat dit zegt over jou als persoon? Bestel een Liefdesbrief!

Ontvang nieuwe inzichten en een reading van jouw energie, met een liefdevolle boodschap van waar jij je meer op mag focussen.

Tip; een interessante app voor de standen van de planeten is Daff Moon.