Sjamanisme en de elementen

Aarde, water, lucht en vuur, vier elementen, die je kunt zien als het recept van de aarde. Ze geven letterlijk en symbolisch ons leven vorm. Ieder element heeft op zich zelf staande eigenschappen. Als persoon kan je je ook verbonden voelen met een specifiek element en zo hoort ieder sterrenbeeld ook bij een specifiek element. In dit blog vind je informatie over het maken van je eigen sjamanistisch altaar, hoe je kan werken met de elementen en welk element bij jouw sterrenbeeld hoort.


Herkomst Sjamanisme

Sjamanisme betekent letterlijk ‘hij of zij die weet’ en komt van oorsprong uit Oost-Siberië en Mongolië. Het gaat over het contact maken en verbinden van de geestelijke/spirituele wereld en het aardse. Door middel van ‘trancereizen’, maak je vanuit een meditatieve staat, met je ziel reizen door verschillende levens en dimensies. Zo kan je oude trauma’s uit vorige levens helen, die je in het heden nog belemmeren. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van de elementen en de windrichtingen en de Spirits van dieren, engelen, gidsen, voorouders. Maar ook stem en klankgebruik, meditatie, ratels, klankschalen, kaarten, edelstenen en nog veel meer.


Sjamanistisch altaar

Zelf maak ik graag een Sjamanistisch altaar. Hierbij werk ik met de energie en de kracht van de elementen. Bovendien maak ik gebruik van verschillende orakelkaarten, werk ik met krachtdieren, engelen en chakra energie en voeg ik krachtvoorwerpen toe.

Hoe je dit zelf kunt doen, leg ik uit in een filmpje op mijn Instagram. Je bekijkt het filmpje via de knop hieronder.


Aarde draagt en grondt
Water laat emoties vloeien en zuivert
Lucht geeft zuurstof en ruimte
Vuur ontvlamt innerlijke kracht en passie


Aarde

Het element aarde is vaste, solide materie. Denk hierbij aan stenen (edelstenen). Bij de aarde horen ook planten en bomen.
Zie je dat de aarde leven is? Een creatie die voortdurend beweegt en groeit. Met stenen die leven en energie bevatten. De aarde krijgt haar energie van de zon, de maan en de bomen, licht, vuur, water en zuurstof. Het element aarde staat voor veiligheid en geborgenheid.

De aarde heeft een eigen trilling, zoals die bij een aardbeving gemeten wordt. De aarde bestaat ook uit verschillende platen die ten opzichte van elkaar bewegen. Dit zorgt ervoor dat de aarde er steeds weer een beetje anders uitziet, doordat er gebergten, kloven, vulkanen en aardbevingen ontstaan.
Volgens het Sjamanisme zijn er ook aardwezens, dwergen, kabouters en elfen, die zich bezighouden met de verzorging van de aarde, de planten, bomen, mineralen en leven onder de grond. Maar ook bezielde stenen, edelstenen, hunebedden (staan in directe verbinding met onze voorouders), aardgeesten en woudgeesten.

Rituelen met het element aarde
Wanneer je wilt werken met het element aarde kun je uiteraard de aarde opzoeken. Het liefste buiten, maar ook binnen kun je ‘gronden’. Stem jezelf af op het element aarde en verbind je hiermee. Het helpt om in de tuin te werken, op de grond te zitten, aan yoga te doen, op blote voeten te lopen, te stampen of te wandelen in de natuur. Vooral wanneer je veel in je hoofd zit en mentaal bezig bent, is het fijn om daarna weer te aarden en je energie in je lichaam te laten zakken. Met je wortels in de aarde!

Het element aarde in de mens – gewaarwording
Wanneer je je het meest verbonden voelt met het element aarde, hou jij je waarschijnlijk graag bezig met aardse dingen. Kenmerkende karaktereigenschappen van dit teken zijn praktisch, nuchter en realistisch zijn. Houden van tastbare en begrijpbare dingen die concreet en efficiënt zijn. Een persoon met dit teken kan moeite hebben met de fantasiewereld en emotiewisselingen van watertekens en de driftigheid en veranderlijkheid van vuurtekens, want het bewustzijn is gericht op concreet ervaren en stabiliteit.


Water

Het element water brengt leven en voedt ons, maar kan ook vernietigen en weghalen, denk aan overstromingen en tsunami’s. Water bedekt 71% van het aardoppervlak en wij mensen bestaan ook voor een evenredig percentage uit water. Het water en dus ook onze emoties worden beïnvloed door de energie van de maan, denk aan eb en vloed. De maan en water staan voor vrouwelijke energie.

Water werkt reinigend en huilen werkt helend. Onverwerkte emoties kunnen zich opslaan in het lichaam, wat zorgt voor blokkades. Je water stroomt dan niet meer. Je lichaam voelt stijf en je water bevroren. Door middel van yin yoga kan je dit ‘bevroren water’/bindweefsel weer smelten. De vastzittende emoties komen weer vrij en het gaat weer stromen, je voelt weer ruimte.
Volgens sommige geloven zijn er ook waterwezens, zeemeerminnen, waternimfen en watergeesten. Een put met water, staat voor vruchtbaarheid, denk aan de wensput. Water vormt de grens tussen werelden en dimensies.

Rituelen met het element water
Water geleidt, wanneer je wilt werken met het element water, kun je een glas water vullen met een intentie, opladen in het maanlicht of edelstenen toevoegen (uiteraard die niet opdrinken) en dit bewust opdrinken. Ook kan je naar een plek gaan met water, zoals een zee of meer. En je kan het element water aanroepen en je eigen water voelen stromen. En lekker huilen! Jezelf wassen met water, douchen en al het vuil van je af laten spoelen. Ook helpt het om te dansen, zingen, creatief bezig te zijn en aan (yin)yoga te doen.

Het element water in de mens – voelen
Wanneer je je het meest verbonden voelt met water, ben je iemand die leeft vanuit je gevoel. Met logica kan je niet altijd wat (in tegenstelling tot luchttypes), want je gevoel vertelt jou meer. Je voelt gevoelens van anderen goed aan, maar kunt je ook snel gekwetst voelen, doordat je zo gevoelig bent. De soms botte directheid van een vuurtype is je wezensvreemd en het soms starre denken van een aardtype kan je tegenstaan. Voor jou gaat het er om welke gevoelens een mens of een situatie bij je oproepen. En op grond van die gevoelens en je intuïtie kom jij tot een oordeel.


Lucht

Het element lucht staat voor de Geest, het hogere, de spirituele wereld, engelen, gidsen en Spirits. Vogels hebben een direct contact met het element lucht. Denk aan de adelaar, die hoog kan vliegen, de boodschapper van het hogere. De lucht staat voor inspiratie. Het woord inspiratie komt van het Latijn, ‘in spirare’ betekent ‘inademen’. Je ademt inspiratie van de Geest en krijgt ingevingen. Het element lucht staat voor overzicht en ruimte voor jezelf.

Denk ook aan je stemgeluid die een trilling veroorzaakt. Vanuit het Sjamanisme geloven ze dat je boodschappen kunt zien in rook en in de wolken. En dat inspiratie is als ingevingen via de wind en zijn er luchtgeesten. Ademtechnieken kunnen zorgen voor ontspanning en rust. Terwijl snel en hoog ademen juist voor stress zorgt.

Werken met het element lucht
Wanneer je wilt werken met het element lucht, kan je een veer gebruiken. Hiermee kan je rook van bijvoorbeeld Palo Santo, salie of wierrook verspreiden. Ook zijn er verschillende ademtechnieken om toe te passen, van bijvoorbeeld Wim Hof. Je kan je focussen op de wind. De wind kan je richting bepalen, nieuwe ingevingen geven en helpen loslaten wat je niet meer dient. Ook geeft het element lucht je ruimte om jezelf te zijn. En kijk naar de wolken, voel de ruimte, als een vogel of vliegtuig, die erboven zweeft (helicopterview).

Het element lucht in de mens – overzicht
Wanneer je je het meest verbonden voelt met het element lucht, ben je waarschijnlijk goed in het grotere geheel overzien en dingen met elkaar verbinden. Abstract denken, werken met ideeën, theorieën enzovoort. Objectief, maar doordat jouw geest zo flexibel is ben je niet altijd even betrouwbaar, want wat je vandaag vindt kan morgen alweer anders zijn (zo veranderlijk als de wind).
Een luchttype loopt ook het gevaar de eigen gevoelens te rationaliseren en daardoor het contact met het échte voelen te verliezen. Ze weten vaak niet goed raad met het gevoel van een watertype of de heftigheid van een vuurteken.


Vuur

Het element vuur staat voor kracht en warmte, maar ook voor transformatie. Vuur is de kracht van de ziel die schept en vernietigt en staat voor mannelijke energie en de zon.

Vuur is essentieel voor mensen, om ons te verwarmen, dieren te verjagen en ons eten te bereiden. Vuur kan ook metaal vervormen om werktuigen te maken. Vuur is de vormer, vervormer en omvormer. Vuur vertegenwoordigt de zon en licht, bliksem, kracht, succes en individualiteit. De energie helpt onszelf neer te zetten en grenzen te bewaken.


Rituelen met het element vuur
Wanneer je je innerlijke kracht, energie en passie wilt aanwakkeren, kan je in een kaars of in een kampvuur kijken. Dit kan ook inspiratie geven. Wanneer je dingen wilt loslaten, kan je dit opschrijven en verbranden in het vuur. Tevens kan je je afstemmen op de zon en zijn kracht aanroepen. Ook dansen, schreeuwen, boos worden, seksualiteit aanwakkeren en je grenzen aangeven helpen bij je vuurenergie omarmen.

Het element vuur in de mens – extravert
Wanneer je je verbonden voelt met het element vuur, ben je waarschijnlijk snel enthousiast en reageer je spontaan en impulsief. Je leeft vanuit jezelf, vanuit je eigen emoties, en daardoor kun je naar buiten een egoïstische en weinig gevoelige indruk wekken, zonder dat je je daar bewust van bent. Je kunt slecht tegen routinewerkzaamheden want die belemmeren je spontaniteit.

Een vuurtype kan ook driftig zijn, erg opvliegend, maar zonder echte kwaadaardigheid. Je beleeft de wereld en de mensen om je heen vanuit emotie en passie. De rust en gevoeligheid van watertekens is je soms wereldvreemd. En de geremdheid van aardetekens, daar snap je niks van.


Met welk element voel jij je verbonden?
Vanuit de visie dat alles met elkaar verbonden is, heeft ieder mens alle elementen in zich. Toch kan je je met het ene element meer verbonden voelen dan met de ander. Jouw sterrenbeeld is gebaseerd op het dierenteken, waarin de zon ten opzichte van de aarde stond, toen jij werd geboren. Ook heb je nog jouw maanteken en ascendant, dit vertelt je nog meer over de energie van de elementen die je in je hebt (zie hiervoor het blog ‘Astrologie en astronomie’). Volgens het sjamanisme staan dieren in verbinding met een element en een windrichting. Hieronder zie je een overzicht van de horoscopen en de bijbehorende elementen. Ook zie je welk seizoen bij jou hoort en de windrichting van jouw dierenteken.

Dierenteken waarin je geboren bent – horoscoopElementWindrichtingPersoonlijke eigenschappen
Stier, Maagd, SteenbokAardeWesten, voorouders realistisch, nuchter, stabiliteit, veiligheid
Kreeft, Schorpioen, VissenWaterOosten, Maan gevoelig, emotioneel, intuïtief, diepgaand
Tweelingen, Weegschaal, WatermanLuchtNoorden, Spiritsoverzicht, abstract, objectief, wispelturig
Ram, Leeuw, BoogschutterVuurZuiden, Zonextravert, spontaan, creatief, driftig

Nogmaals, ieder persoon heeft alle elementen in zich. Je voelt zelf het beste aan welk element het meeste bij jou past, dus volg hierin je gevoel. Ten alle tijden kun je alle elementen aanroepen in jezelf ter ondersteuning.


Boekentip en Dierenkaarten


Een leerzaam boek is Goden en sjamanen in Noordwest-Europa van Linda Wormhoudt.Wellicht heeft dit blog jouw interesse in het Sjamanisme ook aangewakkerd. Mocht je hier eens mee aan de slag willen, een Kaartlegging of Sjamanistisch Altaar maken tijdens een Healing Sessie brengt weer veel nieuwe inzichten.

Liefs, Anoek