De elementen aarde, water, lucht en vuur

Vier elementen, die je kunt zien als het recept van de aarde. Ze geven letterlijk en symbolisch ons leven vorm. Ieder element heeft op zich zelf staande eigenschappen. Daar lees je straks meer over. Bij sommige volkeren wordt geleefd met de overtuiging, dat ieder element vertegenwoordigers heeft in het goden-, geesten-, planten- en dierenrijk. Ook kan je je als persoon verbonden voelen met een specifiek element. Aan je horoscoop kan je afleiden welk element dit is. Lees het hieronder.

Aarde draagt en grondt
Water laat emoties vloeien en zuivert
Lucht geeft zuurstof en ruimte
Vuur ontvlamt innerlijke kracht en passie

Met welk element voel jij je verbonden?
Vanuit de astrologie en de visie dat alles met elkaar verbonden is, heeft ieder mens alle elementen in zich. Toch kan je je met het ene element meer verbonden voelen dan met de ander. Jouw horoscoop is gebaseerd op het dierenteken, waarin de maan ten opzichte van de aarde stond, toen jij werd geboren. Volgens het sjamanisme staan dieren in verbinding met een element en een windrichting.

Afbeeldingsresultaat voor sjamanisme dieren windrichtingen

Hieronder zie je een overzicht van de horoscopen en de bijbehorende elementen. Ook zie je welk seizoen bij jou hoort en de windrichting van jouw dierenteken.

Dierenteken waarin je geboren bent – horoscoopElementWindrichtingPersoonlijke eigenschappen
Stier, Maagd, SteenbokAardeZuiden, voorouders gewaarwording, realistisch, nuchter, concreet
Kreeft, Schorpioen, VissenWaterWesten, Maan gevoel, aanvoelen, gevoelig
Tweelingen, Weegschaal, WatermanLuchtNoorden, Spiritsoverzicht, abstract, objectief, wispelturig
Ram, Leeuw, BoogschutterVuurOosten, Zon intuïtief, spontaan, creatief, driftig

Nogmaals, ieder persoon heeft alle elementen in zich. Je voelt zelf het beste aan welk element het meeste bij jou past, dus volg hierin je gevoel. Ten alle tijden kun je alle elementen aanroepen in jezelf ter ondersteuning.

AARDE

Het element aarde is vaste, solide materie. Denk hierbij aan stenen (edelstenen). Bij de aarde horen ook planten en bomen.
Zie je dat de aarde leven is? Een creatie die voortdurend beweegt en groeit. Met stenen die leven en energie bevatten. En hun energie krijgen ze van de zon en de maan, aarde, water en vuur. De aarde heeft een eigen trilling, zoals die bij een aardbeving gemeten worden. De aarde bestaat ook uit verschillende platen die ten opzichte van elkaar bewegen. Dit zorgt ervoor dat de aarde er steeds weer een beetje anders uitziet, doordat er gebergten, kloven, vulkanen en aardbevingen ontstaan.
Volgens sommige geloven zijn er ook aardwezens, dwergen, kabouters (die zich bezighouden met de verzorging van planten, bomen, mineralen en leven onder de grond), aardedieren, bezielde stenen, hunebedden (staan in directe verbinding met onze voorouders), aardgeesten, woudgeesten en soms ook geesten van voorouders die niet naar het licht zijn gegaan.

Rituelen met het element aarde
Wanneer je wilt werken met het element aarde kun je uiteraard de aarde opzoeken. Het liefste buiten, maar ook binnen kun je ‘gronden’. Stem jezelf af op het element aarde en verbind je hiermee. Het helpt om in de tuin te werken, op de grond te zitten, aan yoga te doen of te dansen. Vooral wanneer je veel in je hoofd zit en mentaal bezig bent, is het fijn om daarna weer te aarden en je energie in je lichaam te laten zakken. Met je wortels in de aarde!

Het element aarde in de mens – gewaarwording
Wanneer je je het meest verbonden voelt met het element aarde, hou jij je waarschijnlijk graag bezig met aardse dingen. Kenmerkende karaktereigenschappen van dit teken zijn praktisch, nuchter en realistisch. Houden van tastbare en begrijpbare dingen die concreet en efficiënt zijn. Een persoon met dit teken kan moeite hebben met de fantasiewereld van de vuurtekens, want het bewustzijn is gericht op concreet ervaren.


WATER

Het element water brengt leven en voedt ons, maar kan ook vernietigen en weghalen, denk aan overstromingen en tsunami’s. Water bedekt 71% van het aardoppervlak. Het water en dus ook onze emoties worden beïnvloed door de energie van de maan, denk aan eb en vloed. De maan wordt door de meeste gezien als vrouwelijk van aard. Water werkt reinigend en huilen werkt helend. Onverwerkte emoties kunnen zich opslaan in het lichaam, wat zorgt voor blokkades. Je water stroomt dan niet meer. Je lichaam voelt stijf en je water bevroren. Door middel van yin yoga kan je dit ‘bevroren water’/bindweefsel weer smelten. De vastzittende emoties komen weer vrij en het gaat weer stromen, je voelt weer ruimte.
Volgens sommige geloven zijn er ook waterwezens, zeemeerminnen, waternimfen en watergeesten. Een put met water, staat voor vruchtbaarheid, denk aan de wensput. Water vormt de grens tussen werelden en dimensies.

Rituelen met het element water
Water geleidt, wanneer je wilt werken met het element water, kun je een glas water vullen met een intentie en dit bewust opdrinken. Ook kan je naar een plek gaan met water, zoals een zee of meer. En je kan het element water aanroepen en je eigen water voelen stromen. En lekker huilen! Jezelf wassen met water, douchen en al het vuil van je af laten spoelen.

Het element water in de mens – voelen
Wanneer je je het meest verbonden voelt met water, ben je iemand die leeft vanuit je gevoel. Met logica kan je niet altijd wat (in tegenstelling tot luchttypes), want je gevoel vertelt jou meer. Je voelt gevoelens van anderen goed aan, maar kunt je ook snel gekwetst voelen, doordat je zo gevoelig bent. De soms botte directheid van een vuurtype is je wezensvreemd. Voor jou gaat het er om welke gevoelens een mens of een situatie bij je oproepen. En op grond van die gevoelens kom jij tot een oordeel.
LUCHT


Het element lucht wordt vaak in verband gebracht met de Schepper zelf. Vogels hebben een direct contact met de Schepper en het element lucht. Denk aan de adelaar, die hoog kan vliegen, de boodschapper van het hogere. De lucht staat voor inspiratie. Het woord inspiratie komt van het Latijn, ‘in spirare’ betekent ‘inademen’. Je ademt inspiratie van de Geest. Ingevingen. Denk ook aan je stemgeluid die een trilling veroorzaakt. In sommige culturen geloven ze dat je boodschappen kunt zien in rook en in de wolken. En dat inspiratie is als ingevingen via de wind en zijn er luchtgeesten. Ademtechnieken kunnen zorgen voor ontspanning en rust. Terwijl snel en hoog ademen juist voor stress zorgt.

Werken met het element lucht
Wanneer je wilt werken met het element lucht, kan je een veer gebruiken. Hiermee kan je rook van bijvoorbeeld salie of wierrook verspreiden. Ook zijn er verschillende ademtechnieken om toe te passen. Je kan je focussen op de wind. De wind kan je richting bepalen, nieuwe ingevingen geven en helpen loslaten wat je niet meer dient. En kijk naar de wolken, voel de ruimte, als een vogel of vliegtuig, die erboven zweeft.

Het element lucht in de mens – denken
Wanneer je je het meest verbonden voelt met het element lucht, ben je waarschijnlijk goed in het grotere geheel overzien en dingen met elkaar verbinden. Abstract denken, werken met ideeën, theorieën enzovoort. Objectief, maar doordat jouw geest zo flexibel is ben je niet altijd even betrouwbaar, want wat je vandaag vindt kan morgen alweer anders zijn.
Een luchttype loopt ook het gevaar de eigen gevoelens te rationaliseren en daardoor het contact met het èchte voelen te verliezen. Ze weten vaak ook niet goed raad met het gevoel van een watertype of de emoties van een vuurmens.VUUR


Het element vuur staat voor kracht en warmte, maar ook voor vernietiging. Vuur is de kracht van de ziel die schept en vernietigt. Vuur is essentieel voor mensen, om ons te verwarmen, dieren te verjagen en ons eten te bereiden. Vuur kan ook metaal vervormen om werktuigen te maken. Vuur is de vormer, vervormer, omvormer. Vuur vertegenwoordigd de zon en licht, bliksem, kracht, succes. De zon schept, vernietigt, geeft leven en wordt door de meeste gezien als mannelijk van aard.

Rituelen met het element vuur
Wanneer je je innerlijke kracht, energie en passie wilt aanwakkeren, kan je in een kaars of in een kampvuur kijken. Dit kan ook inspiratie geven. Wanneer je dingen wilt loslaten, kan je dit opschrijven en verbranden in het vuur. Tevens kan je je afstemmen op de zon en zijn kracht aanroepen.

Het element vuur in de mens – intuïtief
Wanneer je je verbonden voelt met het element vuur, ben je waarschijnlijk snel enthousiast en reageer je spontaan en impulsief. Je leeft vanuit jezelf, vanuit je eigen emoties, en daardoor kun je naar buiten een egoïstische en weinig gevoelige indruk wekken, zonder dat je je daar bewust van bent. Je kunt slecht tegen routinewerkzaamheden want die belemmeren je spontaniteit.

Een vuurtype kan ook driftig zijn, erg opvliegend, maar zonder echte kwaadaardigheid. Je beleeft de wereld en de mensen om je heen vanuit emotie en intuïtie, maar omdat je je niet zo goed in anderen kunt verplaatsen kun je anderen daardoor snel en vaak ook nodeloos kwetsen.

Werken met de elementen.


Herken jij je in een of meerdere elementen? En werk je al met de elementen? Laat het mij weten in een reactie of een bericht! Vind ik leuk om te lezen. Ik vind het zelf onwijs interessant en krachtig om met de elementen te werken. Ik leg bijvoorbeeld weleens een cirkel. Met in het noorden een veer, in het oosten een kaars, in het zuiden een edelsteen en in het westen een glas water. En dan stem ik mij af op de elementen en mediteer ik, leg ik weleens een kaartje, zing of dans ik, wat op dat moment goed voelt! Veel plezier en kracht gewenst met het werken met de elementen. 🙂

Liefs,

Anoek