
LHBTIQA+ genderidentiteit en seksuele voorkeur
Genderidentiteit & seksuele voorkeur, onderwerpen die de laatste tijd (gelukkig!) veel meer aandacht krijgen. Genderidentiteit is het gender waartoe iemand zichzelf rekent en gaat over hoe je je voelt van binnen, dit hoeft dus niet overeen te komen met het geslacht dat jouw lichaam heeft. Je seksuele geaardheid is de aard van de romantische of seksuele aantrekking ervaren door een persoon. In dit blog lees je wat dit precies inhoudt.

Ben ik een vrouw en/of een man? Van buiten en van binnen? Val ik op mannen en/of op vrouwen of maakt het geslacht niet uit?
Best wel verwarrend soms allemaal, als iets wat je hele leven zo ‘normaal’ leek, waar je niet eens over nadacht, ineens veranderd. Of misschien voel je je hele leven al ‘anders’. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor seksuele geaardheid en genderidentiteit, maar dit mag wat mij betreft nog veel meer.
Ik vind het belangrijk dat dit meer besproken wordt, omdat het gaat over ontdekken en accepteren wie je bent en volledig jezelf mogen zijn.
Genderidentiteit is het gender waartoe iemand zichzelf rekent en gaat over hoe je je voelt van binnen, dit hoeft dus niet overeen te komen met het geslacht dat jouw lichaam heeft.
Gender verwijst naar de eigenschappen, gedragingen en rolpatronen die een maatschappij voor elk geslacht heeft bepaald. En dat is waar velen ook mee strugglen denk ik, want wie of wat bepaald wanneer jij man of vrouw bent? En hoe een man of vrouw zich hoort te gedragen??? De LHBTIQA+ gemeenschap zet zich in om deze onderwerpen meer bespreekbaar te maken en te ‘normaliseren’.

LHBTIQA+
L = lesbisch, vrouwen die op vrouwen vallen
H = homoseksueel, mannen die op mannen vallen
B = biseksueel, iemand die op mannen en vrouwen valt
T = transgender, iemand die zich van binnen anders voelt dan het lichamelijke geslacht
I = intersekse, iemand waarvan het lichaam mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken heeft
Q = queer, mensen die zichzelf niet in een hokje plaatsen
A = aseksueel, iemand die geen seksuele verlangens/aantrekkingskracht ervaart
+ = alle andere mogelijke seksuele en genderidentiteiten
Vanuit de LHBTIQA+ beweging, kiezen mensen hoe zij aangesproken willen worden, middels voornaamwoorden. Zoals hij/zijn of hen/hun. Dit heeft te maken met genderidentiteit, het gender waartoe iemand zichzelf rekent en hoe diegene zich voelt van binnen, dit hoeft dus niet overeen te komen met het geslacht van iemands lichaam.

Zij/ haar
Hij/hem
Hen/hun
Zelf is mijn lichaam vrouw, maar mijn ziel, van binnen voelt onzijdig. Ik geloof ook dat ik in vorige levens heel vaak man ben geweest. Ik hou van mijn vrouw zijn en wil er tegelijkertijd geen stempel opdrukken, vandaar dat ik kies voor de voornaamwoorden zij/hen.
Wat zijn jouw voornaamwoorden?

Interessante links
- Sense, voor al je vragen over seks
- COC; Cultuur en Ontspanningscentrum komt op voor de belangen van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen (LHBTI’s) in Nederland en het buitenland, voor jong en oud
- GSA; Gender and Sexuality Alliance, zij zetten zich vooral in op scholen en geven voorlichting over vrijheid om jezelf te zijn
- Transgender netwerk Nederland; een stichting die zich landelijk inzet voor de emancipatie van transgender personen en hun omgeving
- Seksualiteit woordenboek, begrippen uitgelegd
- Over aseksualiteit en de verschillende vormen van aantrekking die je kan voelen
- Netflix tips; Sex Education, You me her, Anne+, Newness
- Podcast; de Polyam Podcast over polyamorie, Sense Talk en Pride Talk
- GGD; SOA test, Sense spreekuur en vragen stellen over seks

Spiritualiteit
Dit vind je misschien ook leuk

De 7 chakra’s van ons energielichaam
28 januari 2021
Edelstenen
8 februari 2020