Balans tussen rust (yin, vrouwelijke energie) en actie (yang, mannelijke energie)

We hebben allemaal mannelijke en vrouwelijke energie in ons, ondanks je geslacht. Mannelijke energie (yang) staat voor daadkracht, actie, geven en jezelf neerzetten in de wereld. Vrouwelijke energie (yin) staat voor zachtheid, intuïtie, gevoelens, ontvangen en verbinden. In een wereld waarin veel waarde wordt gehecht aan actief, sociaal en ondernemend zijn (yang, mannelijke energie), is het belangrijk om ook voldoende rust te nemen en te luisteren naar je intuïtie en je gevoel (yin, vrouwelijke energie). In dit blog vind je meer uitleg over deze energie en hoe je hiermee kunt werken.

In je lichaam

De linkerkant van het lichaam staat voor de vrouwelijke energie, deze energie is verbonden met de maan, het water en voel je vooral in je buik/je intuïtie/je water.

De rechterkant van het lichaam staat voor mannelijke energie en is verbonden met de zon en vuurkracht. Dit voel je vooral in je middenrif, je zonnevlecht, wat gaat over jezelf neerzetten en onderscheiden in de wereld.


Disbalans in de mannelijke/yang energie, kan leiden tot prestatiedruk, machtsstrijd, hardheid, over je grenzen gaan en burn-out.


Onze ziel kent geen geslacht, wel mannelijke – yang en vrouwelijke – yin energie


Een disbalans in de vrouwelijke/yin energie, kan leiden tot besluiteloosheid, terugtrekken, depressie, slachtoffergevoelens en controledwang.


Foto Unsplash

Kenmerken mannelijke en vrouwelijke energie op een rijtje

Mannelijke energie – yang
– Vertegenwoordigt het licht, de zon, vuur- en daadkracht
– Bevindt zich in de rechterkant van het lichaam en hoort bij het zonnevlechtchakra
– Helpt onszelf neer te zetten, actie te ondernemen en grenzen aan te geven

Vrouwelijke energie – yin
– Vertegenwoordigt het donker, de maan, water, emoties en intuïtie
– Bevindt zich aan de linkerkant van het lichaam en hoort bij het baarmoederchakra
– Omvat onze zielcreaties, helpt naar binnen te keren en hierop af te stemmen, te voelen wat je nodig hebt en waar je grenzen liggen


Werken met yin, vrouwelijke en yang, mannelijke energie

Tips om meer in gezonde, vrouwelijke energie te komen;

Kom weer in contact met je lichaam, vanuit liefde voor jezelf en de ander. Ga dansen, bewegen, doe aan yoga. Ook je kleding kan je hierop afstemmen. Zwierige kleding bijvoorbeeld (kleuren rood, oranje, blauw en zwart.), waarbij je lekker go with the flow van het water kunt gaan.

In de buurt zijn van water kan ook helpen. En daar even lekker op een bankje zitten mijmeren. Neem je rust, reflecteer, mediteer en keer naar binnen. Schrijf eens op hoe je je voelt, welke nieuwe inzichten je hebt opgedaan.

Zorg goed voor jezelf. Boek eens een massage, neem een lekker bad, verzorg je huid/haren/nagels. Kook een lekkere maaltijd voor jezelf.

Kom weer in contact met je intuïtie en je zintuigen en stem je hierop af. Zing, wordt creatief. Ga uit je hoofd en kom in je gevoel, in je buik en in je hart. Voel je in verbinding met jouw medemens en voel wat jouw ruimte is, welke behoeftes je hebt en of je je veilig voelt.

Wat heb je nodig om aan deze verlangens te voldoen?

Tips om meer in gezonde mannelijke energie te komen;

Kom weer in contact met jouw innerlijke kracht, vanuit liefde voor jezelf en voor de ander. Vanuit de vrouwelijke energie creëer je een plan, de mannelijke energie helpt je dit plan tot uitvoering te brengen. Kom in actie, vanuit rust en vertrouwen. Stap voor stap.

Stem je af op de zon en het vuur in jezelf. Voel de passie en het verlangen vanuit de vrouwelijke energie. Je bent een individu met eigen wensen en grenzen, geef deze aan en spreek je uit. Kom op voor jezelf en houdt hierbij je hart open.

Voel je in verbinding en focus, als een leeuw op jouw eigen behoeftes. Vul eerst je eigen batterij, zodat je kunt overstromen en kunt delen.

Presteren of haasten is niet nodig, je bent goed zoals je bent, voel maar! Laat wie je denkt te moeten zijn maar los, je bent prachtig zoals je bent. Wees jezelf, in al jouw geuren en kleuren. Straal en creëer jouw hemel op aarde!

Hoe kan jij op een opbouwende manier jouw grenzen aangeven?