Spiritualiteit

Spiritus is Latijn voor ‘de geest’ en heeft volgens Wikipedia te maken met religie, waarbij de nadruk ligt op de persoonlijke, innerlijke ervaring. Spiritualiteit staat voor mij voor het overstijgen van je mens zijn en bewust worden van wie je bent (alles en niets tegelijk), waar je vandaan komt en wat je te doen hebt in dit leven. Het helpt mij het leven te accepteren zoals het is en komt en geeft mij kracht en moed in moeilijke tijden en voor persoonlijke levensuitdagingen. In dit blog vertel ik je over mijn ervaring van spiritualiteit en vind je praktische tips voor het vergroten van je bewustzijn.

Wat is spiritualiteit voor mij?

Bewustzijn, ontwikkeling, groei, een ontdekkingsreis.

Ik vind het lastig om spiritualiteit in woorden te omschrijven, aangezien het voor mij meer een gevoel en ervaring is. Spiritualiteit is voor mij het bewustzijn van wie ik ben, waar ik vandaan kom en waar ik naartoe ga.

Het bewustzijn dat ik een ziel ben, een soort licht en energiebundel, in een menselijk lichaam. Een ziel die reist en meerdere levens leeft, op aarde en ook op andere planeten. En energie is er altijd en hierdoor zijn overleden mensen voor mij ook nooit ‘weg’, ze zijn overgegaan in een andere vorm. Door die manier van kijken is de ziel oneindig. Het menselijk lichaam is tijdelijk, maar de ziel blijft altijd bestaan.

Een interessante boekentip hierover is van Michael Newton – De zielsbestemming. Het bestaan tussen de levens in. In dit boek beschrijft Newton verschillende casussen van gesprekken tussen mensen en hun gidsen en begeleidende spirits over wat zij hier op aarde te doen en te leren hebben.Hoe ben ik tot dit bewustzijn gekomen?

Tot mijn 23e was ik mij hier totaal nog niet bewust van. Ik had wel het gevoel dat er meer moest zijn, maar hoe of wat geen idee. Totdat ik overspannen raakte en op reis ging naar Cambodja en Vietnam. Ik startte daar bij een yogatempel en kwam in aanraking met meditatie, yoga, stilte, rust, in de natuur zijn, reflecteren en coaching. Ik ontdekte dat alles energie is, alles wat leeft, bestaat uit energie. Door dit bewustzijn ben ik mij er in het dagelijkse leven veel bewuster van wat ik met mijn energie doe en hoe ik dit laat beïnvloeden. Hierdoor wordt mijn energie steeds hoger en mijn bewustzijn groter.


Alles is energie

Energie kan je zien als een trilling. Je ziet het misschien niet, maar het is wel meetbaar én voelbaar (net als stroom). Denk aan iemand met een fijne energie of positieve uitstraling. Emoties als blijdschap en verliefdheid hebben een hoge trilling, terwijl schuld en schaamte een lage trilling hebben. Ook voedsel heeft een energetische trilling, dit kan je eigenlijk zien als kwaliteit van levensenergie.

Door het bewustzijn te vergroten, gaat de trilling én levensenergie omhoog (en vice versa). Wat doe ik met mijn gedachten, mijn voeding, mijn relaties (persoonlijke grenzen), mijn dagindeling? Welke energie laat ik toe? Hoe zorg ik ervoor dat mijn batterij weer genoeg oplaadt en dat mijn energie zo hoog mogelijk blijft? Waar besteed ik mijn energie aan? Iedere keuze die je maakt beïnvloed je systeem. En aangezien we in de energie allemaal verbonden zijn; verander de wereld, begin bij jezelf.


Manieren om je bewustzijn te vergroten

Dit bewustzijn is bij mij ontwikkeld door naar binnen te keren. Door steeds stiller te worden en alleen te zijn met mijzelf en mijn gedachten. Alles wat ik voel voelen, in plaats van mijzelf afleiden. Mijn gedachten onderzoeken (samen met een coach) en hierop reflecteren.

Wat doe ik, hoe voel ik me, wat doet de ander, wat zou ik willen?

Wandelen in de natuur, yoga, maar vooral leven. Je bewust worden van de tekenen die je op je pad krijgt en die volgen. Naar je intuïtie luisteren, want je krijgt alles wat je nodig hebt aangereikt! (Of vraag erom ;).


Spiritualiteit is voor mij het bewustzijn dat ik een ziel ben, een soort licht en energiebundel, in een menselijk lichaamÉén bron

Door middel van je gedachten kan je energie aantrekken (ook wel manifesteren genoemd) en afstoten. Hoe groter dit bewustzijn, hoe meer je je verbonden gaat voelen met alles en iedereen om je heen. Je gaat voelen dat dierbare overledenen nooit echt weg zijn, hun energie blijft altijd aanwezig. Je gaat voelen dat we het samen doen en je gesteund en begeleid wordt. Het bewustzijn dat we allemaal verbonden zijn met elkaar. Dat we allemaal vanuit dezelfde bron komen. Een bron van oneindige levensenergie. En dat we incarneren op de aarde of andere planeten om dat bewustzijn steeds opnieuw te ervaren en te vergroten. Als mens hebben we de kans om onszelf te vernieuwen en onze verlangens in aardse vorm te creëren en manifesteren.

Met als geloof liefde

Spiritualiteit kan je zien als een soort geloof, maar ik geloof tegelijkertijd dat in ieder geloof een kern van waarheid zit. Het belangrijkste voor mij is dat het gebaseerd is op liefde. De energie komt vanuit mijn optiek allemaal uit dezelfde bron. De een noemt dit God of Allah, geef het een naam. Deze energie zijn wij zelf. Het is het geheel van ons allemaal bij elkaar. De zielen op aarde, op andere planeten en de zielen in de zielenwereld/hemel. De dieren, de natuur. Deze energie is in mijn ogen liefde. Er is alleen maar liefde. Alleen in het menselijke aspect komen emoties om de hoek kijken. Onbeantwoorde liefde draait zich om naar haat, woede en jaloezie.

Levensuitdagingen

Ik zie het leven als een uitdaging, een leerschool en een hele mooie reis. Ik geloof dat we voordat we incarneren op aarde, ons levensuitdagingen kiezen. We kiezen welke les we willen leren en welke mensen ons daarbij gaan helpen. Iedereen heeft een eigen zielengroep. Een groep zielen die altijd incarneren als je familie, vrienden, buren en een soort studiegroep waarmee je op hetzelfde level zit. In ieder leven kunnen deze rollen weer anders zijn. Sommige mensen zie je voor het eerst en heb je beiden het gevoel alsof je elkaar al kent.

Door dit bewustzijn kijk ik anders naar de uitdagingen die op mijn pad komen. Ik zie het niet meer als dingen die mij overkomen, maar als lessen waar ik (on)bewust voor heb gekozen. Ik zie het als mogelijkheden tot groei. Het leven is een mogelijkheid tot groei. En hierin hebben we altijd onze vrije wil. We mogen zelf kiezen hoe we hiermee omgaan. Via je intuïtie krijg je signalen en sturing, maar je beslist zelf of je hierop ingaat.

Iedere ziel heeft een eigen kracht/talent, die in alle levens hetzelfde is. Dat is jouw kern, jouw essentie. Wanneer je incarneert op aarde vergeet je dit allemaal weer. Je mag je dit weer gaan herinneren, wie je bent, waar je vandaan komt en wat je komt doen op aarde.


Boekentip InstagramtipEen interessante boekentip is, Reis der Zielen van Michael Newton. Dit boek beschrijft over de reis die je ziel doormaakt nadat je menselijke lichaam sterft. Via de spirituele tunnel naar de zielenwereld. Aan de hand van cassussen en gesprekken met mensen

En een interessante Instagram tip om te volgen is @debewustzijnschool.


Mocht je meer willen lezen en leren, bekijk de andere blogs of ga naar het ondersteuningsaanbod. Mooie reist gewenst hier op planeet aarde! Of vanaf waar je dit blog nu dan ook leest. 😉

Liefs, Anoek