Meebewegen met de energie van de maan

Wat is de maan toch magisch… Wist je dat de energie van de maan invloed heeft op ons? En dat de cyclus waarin de maan beweegt ten opzichte van de aarde vier fases kent? Deze fases lopen van nature gelijk met de menstruatiecyclus. In dit blog lees je alles over de maan en haar invloed op onze emoties. Met leuke weetjes, de maanfasen en maanrituelen.Veel leesplezier gewenst!

Foto’s Unsplash

Weetjes

  • De maan is een hemellichaam die zich in een baan rond de aarde beweegt en doet hier gemiddeld 29,5 dagen over (een MAANd). 
  • De aarde en de maan draaien beide om hun as. Door deze beweging zien we iedere keer een ander deel van de maan vanaf de aarde. De maan wordt verlicht door de zon, zelf geeft de maan (net als de aarde) geen licht. 
  • Deze cyclus van 29 dagen waarin de maan om haar as draait, kent vier fases; nieuwe maan, wassende maan/eerste kwartier, volle maan en afnemende maan/laatste kwartier. 
  • Deze cyclus kan je zien als een natuurlijke cyclus van opbouw, groei, volle bloei, dan weer afbouwen en loslaten. 
  • De afstand tussen de maan en de aarde verschilt en is gemiddeld 384450 km. 
  • De maan beïnvloed het water, denk aan eb en vloed, maar ook aan ons eigen water. Water staat voor emoties, bedenk maar dat wanneer je huilt, je vocht loslaat (het verwerken van emoties), water werkt reinigend.  
  • De menstruatiecyclus duurt 28 tot 29 dagen en ze zeggen dat deze van nature hetzelfde ritme als de maan kent.
  • De maan volgt haar baan door de twaalf tekens van de sterrenbeelden.
  • De maan staat voor het vrouwelijke, Ying energie. De zon staat voor het mannelijke, Yang energie.

De maanfasen
Iedere maanfase brengt verschillende energieën met zich mee. Deze energieën zijn op hun beurt verbonden met de verschillende seizoenen (lente, zomer, herfst en winter). De fasen van de menstruatiecyclus worden ook beïnvloed door de maanfasen.


Fase 1: Donkere en nieuwe maan – menstruatie – winter
In deze fase is de maan onzichtbaar voor ons. Het is de periode tussen afnemende en wassende maan, die zo’n vier dagen duurt: twee dagen vóór de maan onzichtbaar wordt (ook wel donkere maan genoemd) en twee dagen daarna (nieuwe maan). De kracht van de maan is nu op haar laagste punt en de energie is laag.

Dit is een periode van rust, alleen zijn en naar binnen keren. Je lichaam is veel gevoeliger en je intuïtie sterker.

Donkere maan is ideaal om te mediteren, reflecteren, inzichten te laten bezinken, te vertragen en tot jezelf te komen. De energie is er vanuit nature op gericht dat een vrouw nu kan menstrueren. Een periode van rust om te herstellen en de volgende fase met wassende maan weer met vitaliteit te starten.

Nieuwe maan staat voor een nieuw begin, wedergeboorte en transformatie. Een goed moment om te voelen welke nieuwe creaties je de wereld in wilt brengen en plannen te maken. Ook een goed moment om te vasten of een sapdag te doen (omdat het ontgiftende vermogen van het lichaam nu het grootst is) en zieke bomen te snoeien. Deze periode is het niet geschikt om veel van jezelf te vragen en om alcohol, nicotine en cafeïne te nuttigen.


Fase 2: Wassende maan/eerste kwartier – pre-ovulatie – lente
Wassende maan is de periode waarin de maan groeit tot volle maan, verdeeld in het eerste kwartier (tot halve maan) en het tweede kwartier (van halve naar volle maan). Deze periode duurt van drie dagen na nieuwe maan tot drie dagen vóór volle maan.

Een periode van de lente en vernieuwing, een stijging van de lichamelijke energie. Een overgangsfase tussen de menstruatie (duister, winter) en de eisprong (licht, zomer).

In deze fase overheerst mentale kracht en gedachten zijn helderder, emoties stabieler en de (seksuele) levensenergie is op zijn hoogtepunt. Tijd om nieuwe plannen te onderzoeken en te ontwikkelen en kansen te grijpen.
Het draait om opbouwen, versterken, vernieuwen, opladen en uitrusten. De aarde ademt in; trek dingen naar je toe die je goed kunt gebruiken, denk aan kracht, vertrouwen, hulp en creativiteit. Het lichaam werkt aan versterking van de organen en het opzetten van nieuwe plannen, zodat ze in de volgende fase uitgevoerd kunnen worden.

Wassende maan is geschikt om actie te ondernemen, te trouwen, te sporten, te bevallen, aan te komen, bij te slapen, te werken aan relaties, werk, studie en gezondheid: alles wat het lichaam opbouwt en versterkt, werkt dubbel zo goed. Deze periode is niet geschikt om wonden te genezen, vlekken te verwijderen en af te vallen.



Fase 3: Volle maan – ovulatie – zomer

De volle maan staat als een heldere, ronde bol in al haar glorie aan de hemel. Dit is de periode waarin de kracht van de maan het grootst is en staat voor de zomer. Alles bereikt een hoogtepunt en is ‘vol’. Dit is de meest vruchtbare periode waarin het zelfvertrouwen en het libido stijgt en je de meeste energie voelt en vitaliteit ervaart.

Twee dagen vóór en twee dagen na het hoogtepunt van de volle maan, is een actieve fase waarin emoties zijn versterkt en naar boven worden gehaald. Tijdens volle maan kun je last hebben van slaapwandelen, niet kunnen slapen of intens dromen en conflicten die sluimeren kunnen tot uitbarsting komen. Veel mensen voelen zich nu energiek, creatief en wellustig, maar helaas is er ook meer onrust, geweld en een hoger alcohol- en drugsgebruik.

Volle maan is geschikt om sociale uitjes te hebben, te vrijen, zwanger te raken, helderziende waarnemingen te hebben, een laatste zetje te geven om doelen te bereiken, te werken met geneeskrachtige kruiden en planten (die nu de meeste kracht hebben), kristallen op te laden in het maanlicht.
Volle maan is niet geschikt om bij te slapen, bomen te snoeien, operaties te ondergaan (want bloedingen kunnen heviger zijn) en te herstellen van ziekte.


Fase 4: Afnemende maan/laatste kwartier – pre-menstruatie – herfst
Tijdens afnemende maan is de linkerhelft van de maan nog te zien, maar de sikkel wordt steeds kleiner naarmate het derde en vierde kwartier verlopen. De afnemende maan staat voor de herfst en de energie neemt af. Blaadjes vallen van de bomen en het is een periode van rust, reinigen en loslaten wat ons niet meer dient.  Alles gaat nu gemakkelijker dan anders. Afnemende maan spoelt uit, zweet uit en ademt uit, droogt, nodigt uit tot activiteit en het aanwenden van energie. 

Vrouwen kunnen nu premenstrueel syndroom ervaren (PMS). Dit zijn klachten voor de menstruatie, denk aan gevoelige borsten, hoofdpijn of stemmingswisselingen. Ook het geheugen en de concentratie vermindert. Het is een ideale periode om te helen en stappen voorwaarts te zetten in het proces van persoonlijke groei. Gedurende deze dagen kan het libido intenser worden.

Afnemende maan is geschikt om een slechte gewoonte af te leren, af te kicken van verslavingen, gewicht te verliezen, een relatie of vriendschap te beëindigen, operaties te ondergaan, bomen te snoeien, schoon te maken en in de tuin te werken.
Deze periode is niet geschikt om in gewicht aan te komen of nieuwe projecten te beginnen.



De maan als Godin
De maan wordt ook wel beschouwd als moedergodin of hemelkoningin en als vrouwelijk hemellichaam. Ten eerste omdat zij haar licht van de zon ‘ontvangt’ en ten tweede, omdat haar cyclus gelijk loopt met de menstruatie. De maan staat voor Yin, vrouwelijk en de Godin en als wederhelft van de zon, Yang, God en mannelijk.

Het ondergaan en opkomen van de maan kan je zien als sterven, verrijzen en/of wedergeboorte. De maan heeft niet alleen invloed op de zee (eb en vloed), maar ook op de beweging van sappen in mensen, dieren en planten. Vaak is de maan de donkere kant van de werkelijkheid, het geheimzinnige en onbekende (emoties).

Rituelen
De magie van de volle maan is perfect voor het uitvoeren van rituelen. De volle maan energie bekrachtigt ten slotte alles. De wassende maan kan je gebruiken om dingen aan te roepen en afnemende maan om dingen te verjagen en af te laten nemen. De maan beïnvloed onze emoties en kan het dierlijke in ons naar boven halen, de duistere kanten. Alle emoties die diep verborgen liggen, worden nu aan het licht gesteld.

Voor maanrituelen kan je een rustig, zelfliefde en bezinningsmoment voor jezelf creëren. Maak bijvoorbeeld een altaar van edelstenen, krachtvoorwerpen, foto’s en je intenties. Leg een kaartje voor jezelf en schrijf op wat je wilt loslaten en waar je je op wilt focussen. (Ik creëer hiervoor ook ‘Volle Maan Vragen’, digitaal te bestellen voor €5 door mij een bericht te sturen).

De fasen van de maan worden vaak vergeleken met de drie aspecten van de Godin:

  • Wassende en nieuwe maan staat symbool voor de maagd, de jonge vrouw die nieuw is in alles.
  • Volle maan staat symbool voor de vruchtbare vrouw, de moeder, die op haar hoogtepunt is. 
  • Afnemende maan staat symbool voor de oude, wijze vrouw, die haar einde nadert.


Volle maan – maanfeesten
Vanuit de Keltische tradities werd er iedere volle maan een maanfeest (Esbat) gevierd. Een Esbat is ideaal om te orakelen, gunsten te vragen aan de Godin of om rituelen uit te voeren. Ieder jaar worden er 12 of 13 volle manen gevierd. Vanuit de Keltische cultuur heeft iedere volle maan een eigen naam en thema:

  • Januari – Wolfmaan
  • Februari – Stormmaan, IJsmaan
  • Maart – Kuismaan
  • April – Zaaimaan
  • Mei – Haasmaan
  • Juni – Honingmaan
  • Juli – Weimaan/Hooimaan
  • Augustus – Maismaan
  • September – Oogstmaan
  • Oktober – Bloedmaan
  • November – Sneeuwmaan
  • December – Eikenmaan, Midwintermaan, Joelmaan
  • Blauwe maan, Blue Moon (het kan voorkomen dat er 2x een volle maan in een maand voorkomt, deze maan wordt de Blauwe maan genoemd)

Boekentip, cyclus tracken en maanstruatie



Boekentip; Taking Chage of Your Ferility van Toni Weschler.

Anticonceptie zonder hormonen; de Daisy Ladycomputer.



Menstruatie ondergoed van Grace is Green.

En organische menstruatiecup van OrganiCup.


Hopelijk heeft dit blog je geïnspireerd om meer in harmonie te leven met de maan. En ik hoor graag wat je eraan hebt gehad! 🙂

Liefs, Anoek

Ps. Een leuke (gratis) app om de maanstanden en andere planeten bij te houden is ‘Daff Moon’!