Meebewegen met de energie van de maan

Wat is het toch magisch, de maan… Wist je dat de energie van de maan invloed heeft op ons? En dat de cyclus waarin de maan beweegt ten opzichte van de aarde vier fases kent? Deze fases lopen van nature gelijk met de menstruatiecyclus van een vrouw. Vroeger was de stand van de maan het enige tijdsbesef die mensen hadden, dus ze konden niet anders dan hierop vertrouwen. Leven in afstemming met de energie van de maan, kan er voor zorgen dat dingen makkelijker gaan, want je beweegt mee met de energie die er is. Go with the flow. In dit blog lees je alles over de maan en haar invloed op onze emoties. Ten eerste wat weetjes over de maan, daarna de maanfasen, vervolgens rituelen en de maan als moedergodin en als laatste info over de volle maan feesten. Veel leesplezier gewenst!

Photo by Josh Miller on Unsplash


Weetjes

 • De maan is een hemellichaam die zich in een baan rond de aarde beweegt en doet hier gemiddeld 29,5 dagen over (een MAANd). 
 • De aarde en de maan draaien beide om hun as. Door deze beweging zien we iedere keer een ander deel van de maan vanaf de aarde. De maan wordt verlicht door de zon, zelf geeft de maan (net als de aarde) geen licht. 
 • Deze cyclus van 29 dagen waarin de maan om haar as draait, kent vier fases; nieuwe maan, wassende maan/eerste kwartier, volle maan en afnemende maan/laatste kwartier. 
 • Deze cyclus kan je zien als een natuurlijke cyclus van opbouw, groei, volle bloei, dan weer afbouwen en loslaten. 
 • De afstand tussen de maan en de aarde verschilt en is gemiddeld 384 450 km. 
 • De maan beïnvloed water, denk aan eb en vloed, maar ook aan ons eigen water. Water staat voor emoties, bedenk maar dat wanneer je huilt, je vocht loslaat (het verwerken van emoties), water werkt reinigend.  
 • De menstruatiecyclus duurt 28 tot 29 dagen en kent wanneer je de natuur zijn gang laat gaan, hetzelfde ritme als de maan.
 • De maan volgt haar baan door de twaalf tekens van de sterrenbeelden.
 • De maan staat voor het vrouwelijke, Ying energie. De zon staat voor het mannelijke, Yang energie.


De maanfasen
Iedere maanfase brengt verschillende energieën met zich mee. Deze energieën zijn op hun beurt verbonden met de verschillende seizoenen (lente, zomer, herfst en winter). De fasen van de menstruatiecyclus worden ook beïnvloed door de maanfasen. Lees het hieronder.


Fase 1: Donkere en nieuwe maan – menstruatie – winter
In deze fase is de maan onzichtbaar voor ons. Het is de periode tussen afnemende en wassende maan, die zo’n vier dagen duurt: twee dagen vóór de maan onzichtbaar wordt (ook wel donkere maan wordt genoemd) en twee dagen daarna (nieuwe maan). De kracht van de maan is nu op haar laagste punt, als de adempauze tussen uitademen en inademen. 

Dit is de bespiegelende fase, een periode van stilte, introspectie en afzondering. Een periode van rust en alleen zijn. Je lichaam is veel gevoeliger. Je bent nu dus in staat om op een speciale manier met je lichaam en zijn/haar boodschappen in verbinding te komen, vanuit je intuïtie.
Donkere maan is ideaal om te mediteren, te reflecteren, inzichten te laten bezinken, te bezinnen, te vertragen en tot jezelf te komen. De energie is er vanuit nature op gericht dat een vrouw nu kan menstrueren. Een periode van rust om te herstellen en de volgende fase met wassende maan weer met vitaliteit te starten.

Nieuwe maan staat voor een nieuw begin, wedergeboorte en transformatie. Een goed moment om te voelen welke nieuwe creaties je de wereld in wilt brengen en plannen te maken. Een nieuw project te zegenen, goede voornemens te beginnen, wensen uit te spreken, te vasten of een sapdag te doen (omdat het ontgiftende vermogen van het lichaam nu het grootst is) en zieke bomen te snoeien. Deze periode is het niet geschikt om veel van jezelf te vragen en om alcohol, nicotine en cafeïne te nuttigen.


Fase 2: Wassende maan/eerste kwartier – pre-ovulatie – lente
Wassende maan is de periode waarin de maan groeit tot volle maan, verdeeld in het eerste kwartier (tot halve maan) en het tweede kwartier (van halve naar volle maan). Deze periode duurt van drie dagen na nieuwe maan tot drie dagen vóór volle maan.

Een periode van de lente en vernieuwing, een stijging van de lichamelijke energie. Een overgangsfase tussen de menstruatie (duister, winter) en de eisprong (licht, zomer). In deze fase overheerst mentale kracht en gedachten zijn helderder, emoties stabieler en de levensenergie is op zijn hoogtepunt. Tijd om nieuwe plannen te onderzoeken en te ontwikkelen en kansen te grijpen. Het draait om opbouwen, versterken, vernieuwen, opladen en uitrusten. De aarde ademt in; trek dingen naar je toe die je goed kunt gebruiken, denk aan kracht, vertrouwen, hulp en creativiteit. Het lichaam werkt aan versterking van de organen en het opzetten van nieuwe plannen, zodat ze in de volgende fase uitgevoerd kunnen worden.

Wassende maan is geschikt om actie te ondernemen, te trouwen, te sporten, te bevallen, aan te komen, bij te slapen, te werken aan relaties, werk, studie en gezondheid: alles wat het lichaam opbouwt en versterkt, werkt dubbel zo goed. Deze periode is niet geschikt om wonden te genezen, vlekken te verwijderen en af te vallen.


Fase 3: Volle maan – ovulatie – zomer

De volle maan staat als een heldere, ronde bol in al haar glorie aan de hemel. Dit is de periode waarin de kracht van de maan het grootst is en staat voor de zomer. Alles bereikt een hoogtepunt en is ‘vol’. Dit is de meest vruchtbare periode waarin het zelfvertrouwen en het libido stijgt en je de meeste energie voelt en vitaliteit ervaart.

Twee dagen vóór en twee dagen na het hoogtepunt van de volle maan, is een actieve fase waarin emoties zijn versterkt en naar boven worden gehaald. Tijdens volle maan kun je last hebben van slaapwandelen, niet kunnen slapen of intens dromen en conflicten die sluimeren kunnen tot uitbarsting komen. Veel mensen voelen zich nu energiek, creatief en wellustig, maar helaas is er ook meer onrust, geweld en een hoger alcohol- en drugsgebruik.

Volle maan is geschikt om sociale uitjes te hebben, te vrijen, zwanger te raken, helderziende waarnemingen te hebben, een laatste zetje te geven om doelen te bereiken, te werken met geneeskrachtige kruiden en planten (die nu de meeste kracht hebben), kristallen op te laden in het maanlicht. Volle maan is niet geschikt om bij te slapen, bomen te snoeien, operaties te ondergaan (want bloedingen kunnen heviger zijn) en te herstellen van ziekte.


Fase 4: Afnemende maan/laatste kwartier – pre-menstruatie – herfst
Tijdens afnemende maan is de linkerhelft van de maan nog te zien, maar de sikkel wordt steeds kleiner naarmate het derde en vierde kwartier verlopen. De afnemende maan staat voor de herfst en de energie neemt af. Blaadjes vallen van de bomen en het is een periode van rust, reinigen en loslaten wat ons niet meer dient.  Alles gaat nu gemakkelijker dan anders. Afnemende maan spoelt uit, zweet uit en ademt uit, droogt, nodigt uit tot activiteit en het aanwenden van energie. 

Vrouwen kunnen nu premenstrueel syndroom ervaren (PMS). Dit zijn klachten voor de menstruatie, denk aan gevoelige borsten, hoofdpijn of stemmingswisselingen. Ook het geheugen en de concentratie vermindert. Het is een ideale periode om te helen en stappen voorwaarts te zetten in het proces van persoonlijke groei. Gedurende deze dagen kan het libido intenser worden.

Afnemende maan is geschikt om een slechte gewoonte af te leren, af te kicken van verslavingen, gewicht te verliezen, een relatie of vriendschap te beëindigen, operaties te ondergaan, bomen te snoeien, schoon te maken en in de tuin te werken. Deze periode is niet geschikt om in gewicht aan te komen of nieuwe projecten te beginnen.


Rituelen en de maan als moedergodin
Net als aan de zon is aan de maan van oudsher symbolische betekenis toegekend. Meestal wordt zij beschouwd als moedergodin of hemelkoningin, in ieder geval als vrouwelijk hemellichaam, ten eerste omdat zij haar licht van de zon ‘ontvangt’ en ten tweede, omdat haar cyclus gelijk loopt met de menstruatie van de vrouw. In sommige oude culturen wordt de maan (Yin) als vrouwelijk gezien (Godin) en als de wederhelft van de zon (Yang) (God), mannelijk.

Het ondergaan en opkomen van de maan wordt beschouwd als zinnebeeld van sterven en verrijzen en/of wedergeboorte. In het oude volksgeloof werden niet alleen het rijzen en dalen van de zee (eb en vloed) aan de invloed van de maan toegeschreven, maar ook de beweging van sappen in mensen, dieren en planten. Vaak is de maan de donkere kant van de werkelijkheid, het geheimzinnige en onbekende.

De magie van de volle maan is perfect voor het uitvoeren van rituelen. De volle maan energie bekrachtigt ten slotte alles. De wassende maan kan je gebruiken om dingen aan te roepen en afnemende maan om dingen te verjagen en af te laten nemen. De maan beïnvloed onze emoties en kan het dierlijke in ons naar boven halen, de duistere kanten. Alle emoties die diep verborgen liggen, worden nu aan het licht gesteld. Dit kan zich uiten in geweld en onrust, maar wanneer je er op een positieve manier en bewust met de maan energie om gaat, dan kan je het positieve juist versterken.  

De fasen van de maan worden vaak vergeleken met de drie aspecten van de Godin:

 • Wassende en nieuwe maan staat symbool voor de maagd, de jonge vrouw die nieuw is in alles.
 • Volle maan staat symbool voor de vruchtbare vrouw, de moeder, die op haar hoogtepunt is. 
 • Afnemende maan staat symbool voor de oude, wijze vrouw, die haar einde nadert.


Volle maan – maanfeesten
Vanuit de Keltische tradities werd er iedere volle maan een maanfeest (Esbat) gevierd. Een Esbat is ideaal om te orakelen, gunsten te vragen aan de Godin of om rituelen uit te voeren. Ieder jaar worden er 12 of 13 volle manen gevierd. Vanuit de Keltische cultuur heeft iedere volle maan een eigen naam en thema:

 • Januari – Wolfmaan
 • Februari – Stormmaan, IJsmaan
 • Maart – Kuismaan
 • April – Zaaimaan
 • Mei – Haasmaan
 • Juni – Honingmaan
 • Juli – Weimaan/Hooimaan
 • Augustus – Maismaan
 • September – Oogstmaan
 • Oktober – Bloedmaan
 • November – Sneeuwmaan
 • December – Eikenmaan, Midwintermaan, Joelmaan
 • Blauwe maan, Blue Moon (het kan voorkomen dat er 2x een volle maan in een maand voorkomt, deze maan wordt de Blauwe maan genoemd)


Er zijn boeken vol geschreven over de maan en we raken nooit uitgeleerd… Dit was een mooie samenvatting met praktische tips die je kunt gebruiken om in harmonie te leven met de maan. Leuk dat je dit blog hebt gelezen en ik hoor graag wat je eraan hebt gehad. Als je nog aanvullingen hebt, stuur vooral een berichtje! 🙂

Liefs,

Anoek