Je intuïtie volgen, hoe doe je dat?

Naar je intuïtie luisteren, je hart volgen, van die termen die ik vaak gebruik. En het klinkt zo lekker simpel, maar hoe doe je dat in godsnaam? Hoe weet je nou wat je hart wil? En dat het niet vanuit je hoofd komt? In dit blog geef ik praktische tips over hoe je dit kunt trainen, leren en oefenen.

Je intuïtie is net als ieder ander zintuig, die moet je trainen en leren kennen. Dan wordt het steeds sterker en duidelijker.
Je hart schreeuwt niet, maar fluistert.

Hoe kom je bij die innerlijke stem?

Je hart/intuïtie/innerlijke stem schreeuwt niet, maar fluistert. Dus om je hart te kunnen horen, moet je heel stil zijn. Daarom raad ik mensen ook altijd aan om te mediteren en de natuur in te gaan. Ontprikkelen en alle drukte van de dag verwerken. Want pas wanneer al die ruis weg is, kan je in de stilte je intuïtie horen. Daarnaast kan ook sporten, yoga, wandelen of dansen helpen. En creatief worden!

Hoe weet je dat het je hart en niet je hoofd is?

Dat blijft oefenen en soms lastig te onderscheiden. Tot op de dag van vandaag heb ik hier nog moeite mee en ik oefen nu al een paar jaar met naar mijn intuïtie luisteren! Je intuïtie komt ook vaak tot je door in dromen, aangezien je dan niet afgeleid bent en tot rust komt. Let daarom goed op wat je droomt en leg eventueel een notitieblok naast je bed om je dromen op te schrijven. Het gaat hierbij vooral om hoe je je voelt tijdens de droom.

Daarbij is het belangrijk om je eigen gedachten te gaan onderzoeken. Wat zijn bij jou terugkerende gedachten en patronen? Leer dit herkennen. Overtuigingen die jou tegenhouden zoals ‘Ik kan dat toch niet.’ of ‘Dat durf ik nooit.’. Dit zijn gedachten die komen uit je hoofd. Eigenlijk alle gedachten die je tegenhouden, terwijl je blijft voelen dat je het wel wilt, zijn dus beperkende overtuigingen vanuit je hoofd. Schrijf deze op en buig ze om naar iets positiefs. Iedere keer als je dat denkt, kies er dan bewust voor om opbouwend te denken over en te praten tegen jezelf.

Oefeningen om je intuïtie te trainen

Oefening 1
Wat mij persoonlijk helpt om mij meer bewust te worden van mijn intuïtie, is briefjes! Als ik niet weet wat voor keuze ik moet maken, kies ik voor iedere keuze een gelijksoortig briefje. Op elk briefje schrijf ik een keuze en deze vouw ik (allemaal in gelijke vorm) op. Ik stop alles in een kom en trek er blind een. Hier ga ik dan op zitten en voelen wat ik bij dat briefje voel. Dit schrijf ik op of spreek ik in. Het briefje geef ik een nummer, maar bekijk ik nog niet. Eerst ga ik alle briefjes af en aan het einde bekijk ik het resultaat.

Het klinkt misschien gek, maar door middel van die briefjes besloot ik op wereldreis te gaan en mijn baan op te zeggen. (En na heel veel overwegen en praten). Praten helpt om soms dingen duidelijker te krijgen voor jezelf, maar door praten ga je ook weer in je hoofd. Ga eens voelen per keuze wat het fijnste voelt. Wat maakt je het meest gelukkig, wat voelt licht, levendig en maakt je blij en tevreden?

In de natuur, in stilte, waar je alleen nog je eigen stem hoort.

Oefening 2
Een andere leuke oefening om je intuïtie te trainen met briefjes is het afstemmen op andere personen. Je hebt voor deze oefening wel een partner nodig! Laat de andere persoon verschillende namen schrijven op briefjes (één naam per briefje) en vouw deze dicht. Jij mag van te voren niet zien wat erop staat. En dit mogen mensen zijn die jij kent, maar ook totaal vreemde. Zolang de ander ze maar kent.
Vervolgens ga jij weer blind per briefje voelen wat je bij die persoon voelt, ervaart en denkt. Word je onrustig, raak je afgeleid, voel je je blij of zwaar? Wat voor boodschap zou je deze persoon geven? Check daarna bij je partner of het klopt wat je vertelde over deze persoon (je mag nu de naam weten!). Deze oefening vond ik in het begin zo raar! Het klopte gewoon wat ik zei, maar dat verzon ik toch gewoon? Voel maar…