Edelstenen

Wist je dat edelstenen een helende werking hebben doordat ze de negatieve energie uit hun omgeving onttrekken? En dat ze regelmatig gereinigd en opgeladen moeten worden, willen ze van intensievere kracht zijn? In dit blog lees je wat edelstenen zijn, over de werking, hoe je ze kunt verzorgen en hoe je er eentje (intuïtief) kunt kiezen.

Foto Unsplash

Edelstenen en werking

Een edelsteen is een zeldzame steensoort. Bekende edelstenen zijn amethist, aquamarijn, aventurein, bergkristal, carneool, citrien, diamant, granaat, hematiet, jade, labradoriet, lapiz lazuli, maansteen en ga zo maar door. Er zijn wel 4000 tot 5000 soorten edelstenen en mineralen in alle uithoeken van de wereld. In Nederland komt bijvoorbeeld calciet voor en in Nieuw-Zeeland vind je Jade. Iedere steen heeft zo zijn eigen kracht/trilling.

Edelstenen hebben een helende werking op onze gezondheid, doordat ze negatieve energie uit hun omgeving opnemen. Dit is ook de reden dat edelstenen regelmatig opgeladen en gereinigd moeten worden, omdat ze anders hun kracht verliezen.

Amethist – Foto Unsplash

Alleen al de aanwezigheid van een edelsteen kan mij helpen herinneren om mij bijvoorbeeld te beschermen, te aarden en in mijn kracht te blijven staan.


Reinigen en opladen

Wanneer je een steen in je bezit krijgt, is het verstandig om de steen eerst op te laden en te reinigen – en te zegenen! Het opladen van de steen doe je door de steen in het maanlicht te leggen, het liefst bij volle maan, want dan is de kracht van de maan het sterkst. Om de steen te reinigen kan je salie of wierook branden en de steen door de rook bewegen. Maar misschien nog wel het belangrijkste, is de intentie die je de steen meegeeft. Sommige stenen kan je ook met water reinigen, maar niet alle stenen kunnen hier tegen. Verzorg je steen vooral op gevoel en intuïtie. 

Kiezen van een steen

Net zoals dat het verzorgen van een steen op een stukje kennis en gevoel aankomt, is dat met het kiezen van een steen net zo. Je kunt vaak wel afgaan op je eerste ingeving, de eerste steen die je aansprak. Ook kan je een een steen uitzoeken op de klacht/pijn die je hebt, waarbij je extra kracht zou willen. Een Amethist beschermt, zuivert en zorgt voor innerlijke rust. Bergkristal heeft een krachtig genezende en reinigende werking. Bij hoofdpijn zou de Lapis Lazuli je kunnen helpen.
Wist je dat er ook passende edelstenen zijn gericht op je horoscoop? Je kan ook kiezen op kleur (en bijbehorend chakra).

Welke edelsteen voor jou helpend is kan ieder moment veranderen. Je verandert zelf ook voortdurend, dus heb je ook wisselende dingen nodig. Wanneer je een steen ‘kwijt raakt’, betekent dit waarschijnlijk dat je beter op je spullen mag letten of dat je de steen nu niet nodig hebt. Soms kan je bij een steen ook het gevoel hebben dat iemand anders ‘m nu harder nodig heeft dan jij.

Foto Unsplash

Gebruik

Alleen de aanwezigheid van een edelsteen is al helend, dus op je nachtkastje of in de woonkamer is prima. Je kan een edelsteen bij je dragen in je broekzak, borstzakje of als sieraad. Ook kan je een edelsteen op je lichaam leggen wanneer je ergens pijn voelt. Zie dit als een steuntje in de rug, extra kracht met een specifieke werking. Edelstenen kunnen ook ingezet worden bij rituelen en healings (denk er dan aan om de stenen vaker op te laden en te reinigen!).

Welke edelsteen is jouw favoriet en helpend voor jou?