Edelstenen

Wist je dat edelstenen een helende werking hebben doordat ze de negatieve energie uit hun omgeving onttrekken? En dat ze regelmatig gereinigd en opgeladen moeten worden, willen ze van intensievere kracht zijn? In dit blog lees je wat edelstenen zijn, over de werking, waar ter wereld je ze vindt, hoe je ze kunt verzorgen en hoe je er eentje (intuïtief) kunt kiezen.

Edelstenen en werking

Een edelsteen is een zeldzame steensoort. Bekende edelstenen zijn amethist, aquamarijn, bergkristal, jade, labradoriet en maansteen. Er zijn wel 4000 tot 5000 soorten edelstenen en mineralen in alle uithoeken van de wereld te vinden. In Nederland komt bijvoorbeeld calciet voor en in Nieuw-Zeeland vind je jade. Iedere steen heeft zo zijn eigen kracht, uiterlijk en werking.

Edelstenen hebben een helende werking op onze gezondheid, doordat ze negatieve energie uit hun omgeving opnemen (net zoals dat bomen en planten dit doen). Dit is ook de reden dat edelstenen regelmatig opgeladen en gereinigd moeten worden, omdat ze anders hun kracht verliezen.


Kiezen van een steen

Net zoals dat het verzorgen van een steen op een stukje kennis en gevoel aankomt, is dat met het kiezen van een steen net zo. Je kunt vaak wel afgaan op je eerste ingeving, de eerste steen die je aansprak. Ook kan je een een steen uitzoeken op de klacht/pijn die je hebt, waarbij je extra kracht zou willen. Een Amethist beschermt, zuivert en zorgt voor innerlijke rust. Bergkristal heeft een krachtig genezende en reinigende werking. Bij hoofdpijn zou de Lapis Lazuli je kunnen helpen.
Wist je dat er ook passende edelstenen zijn gericht op je sterrenbeeld? Je kan ook kiezen op kleur (en bijbehorend chakra).

Welke edelsteen voor jou helpend is kan ieder moment veranderen. Je verandert zelf ook voortdurend, dus heb je ook wisselende dingen nodig. Wanneer je een steen ‘kwijt raakt’, betekent dit waarschijnlijk dat je beter op je spullen mag letten of dat je de steen nu niet nodig hebt. Soms kan je bij een steen ook het gevoel hebben dat iemand anders ‘m nu harder nodig heeft dan jij.Reinigen en opladen

Wanneer je een steen in je bezit krijgt, is het verstandig om de steen eerst op te laden en te reinigen – en te zegenen! Het opladen van de steen doe je door de steen in het maanlicht te leggen, het liefst bij volle maan, want dan is de kracht van de maan het sterkst.

Om de steen te reinigen kan je salie, wierook of Palo Santo branden en de steen door de rook bewegen. Maar misschien nog wel het belangrijkste, is de intentie die je de steen meegeeft. Sommige stenen kan je ook met water reinigen, maar niet alle stenen kunnen hier tegen. Verzorg je steen vooral op gevoel en intuïtie. 

Tijgeroog

Gebruik

Alleen de aanwezigheid van een edelsteen is al helend, dus op je nachtkastje, altaar, onder je kussen, in je tas of in de woonkamer is prima. Je kan een edelsteen bij je dragen in je broekzak, borstzakje of als sieraad. Ook kan je een edelsteen op je lichaam leggen wanneer je ergens pijn voelt.
Edelstenen kunnen ook ingezet worden bij rituelen en healings (denk er dan aan om de stenen vaker op te laden en te reinigen!).

Soms kan een steen ook pijn doen als je hem op je huid (als sieraad) of in je broekzak draagt, leg hem dan even aan de kant totdat je weer voelt dat je hem bij je mag dragen of liever niet meer op je huid, maar wel in de buurt.


‘Alleen al de aanwezigheid van een edelsteen kan mij helpen herinneren om mij bijvoorbeeld te beschermen, te aarden en in mijn kracht te blijven staan.Een edelsteen kiezen passend bij je sterrenbeeld

SterrenbeeldDatumEdelsteen
Waterman20 jan tot 18 febAngeliet, Chrysocolla, Turkoois, Malachiet
Vissen19 feb tot 20 maartAmethist, Aquamarijn, Amazoniet, Fluoriet
Ram21 maart tot 19 aprilCarneool, Rode Jaspis, Granaat, Hematiet
Stier20 april tot 20 meiAventurijn, Rozenkwarts, Mosagaat, Bergkristal
Tweelingen21 mei tot 20 juniCitrien, Chalcedoon, Topaas, Tijgeroog
Kreeft21 juni tot 22 juliMaansteen, Opaal, Carneool, Chalcedoon
Leeuw23 juli tot 22 augBarnsteen, Tijgeroog, Gele Jaspis, Heliotroop
Maagd23 aug tot 22 septAmazoniet, Groene Jaspis, Lapis Lazuli, Agaat
Weegschaal23 sept tot 22 oktJade, Toermalijn, Serpentijn, Turkoois
Schorpioen23 okt tot 21 novRode Jaspis, Obsidiaan, Agaat, Toermalijn
Boogschutter22 nov tot 21 decChalcedoon, Lapis Lazuli, Labradoriet, Sodaliet
Steenbok22 dec tot 19 janBergkristal, Rookkwarts, Zwarte Toermalijn, Onyx

Een edelsteen kiezen passend bij een chakra

ChakraEdelsteen
Basis/wortelchakraGranaat, Hematiet, Rode Jaspis, Robijn, Versteend hout
Heiligbeen/baarmoederchakraCarneool, Oranje Calciet, Abrikoos Agaat
ZonnevlechtchakraBarnsteen, Citrien, Tijgeroog, Gele Aventurijn
HartchakraJade, Rhodochrosiet, Rozenkwarts
KeelchakraAquamarijn, Blauwe Chalcedoon, Turkoois
Voorhoofd/derde oogchakraAzuriet, Lapis Lazuli, Sodaliet
KruinchakraAmethist, Bergkristal, Seleniet

Edelstenen ABC

Agaat

Vind je in vulkanische gesteenten, bijvoorbeeld in Brazilië. Kleur blauw, grijs, wit, groen, rood en zwart. Heeft een aardende werking. De energie voelt veilig, geborgen en warm. Heeft positieve werking op de baarmoeder, vruchtbaarheid, structuur, overzicht en slapen. Helpt bij analyseren, groei, herstel en werkt kalmerend. Je kan deze steen reinigen in de aarde. Past goed bij basis-/wortelchakra. Sterrenbeeld Schorpioen.

Amazoniet

Wordt ook wel Amazonesteen genoemd en is vernoemd naar de rivier Amazone die door Zuid-Amerika stroomt. Kleur blauw-groen-aqua. Dit is een helende steen. Heeft een helende werking op huid en haar, verlicht, heelt, balanceert, beschermt, verzacht en versterkt. Zorgt voor wilskracht en moed. Deze steen helpt bij het filteren van informatie en kan ADD/ADHD klachten verlichten. Helpt je open te stellen, zelfliefde te voelen, creatief en nieuwsgierig te maken. Hoort bij hart- en keelchakra. Sterrenbeeld Maagd.

Amethist

Een van de bekendste edelstenen en o.a. te vinden in Brazilië. Kleur lila-paars. De naam lijkt op a-methyl, wat betekent anti alcohol. Deze steen helpt weer ontnuchteren en stabiliseren bij dronkenschap. De energie werkt reinigend, verhelderend, beschermend, ontspannend en harmoniserend. Dit is een goede meditatiesteen die je helpt je intuïtie te versterken. Tevens kan je deze steen gebruiken om andere edelstenen te reinigen. Hoort bij voorhoofd- en kruinchakra. Sterrenbeeld Vissen en Waterman.

Apatiet

Vind je o.a. in Sri Lanka en Kenia. Een communicatiesteen die groei en ontwikkeling stimuleert. Kleur wit, grijs, paars, geel, groen, blauw en roze. Helpt je levendig, extravert en sociaal te voelen. Gaat uitputting en overprikkeling tegen en heeft een positieve werking op de botten. Blauwe apatiet past bij het keel- en voorhoofdchakra, de groen-gele apatatiet werkt goed bij het zonnevlecht- en hartchakra. Sterrenbeeld Waterman, Weegschaal en Tweelingen.

Aquamarijn

Onder andere te vinden in Brazilië en India. Kleur blauw-groen. Aqua betekent water en marina staat voor de zee. Ook wel een zeemeerminnensteen genoemd die staat voor onvoorwaardelijke liefde en troost. De energie helpt je bij het verwerken van emoties, helder nadenken, goed voor jezelf zorgen en om te rouwen. Hoort bij het keelchakra, voorhoofd- en kruinchakra. Sterrenbeeld Tweelingen, Weegschaal, Waterman & Vissen

Aventurijn

Vind je o.a. in Zimbabwe en Rusland. Kleur groen, geel en rood-bruin. Heeft een kalmerende en ontspannende werking op o.a. de darmen en de maag. Helpt boosheid omzetten in focus en actie. Past bij het zonnevlechtchakra. Sterrenbeeld Stier, Tweelingen en Maagd.

Bergkristal

Ook een van de bekendste edelstenen en te vinden in o.a. Zwitserland. Kleur wit-ijs. Zeer krachtige healer en energieversterker. Heeft een zuiverende, neutraliserende, vitaliserende, beschermende en verkoelende werking. Werkt koortsverlagend en stimuleert het immuunsysteem. Versterkt het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Een vredebrenger. Past bij alle chakra’s. Sterrenbeeld Leeuw en Steenbok.

Caribbean blue calciet

Calciet vermindert bloeddruk, pijn en overgevoeligheid en werkt opbeurend. Is te vinden in o.a. Afghanistan en Madagaskar. Verbetert de communicatie en concentratie. Werkt harmoniserend, kalmerend en bevordert zelfacceptatie, groei, geestelijke rust en ontspanning. Heeft een positief effect op de keel, schildklier, longen en bijholten. Past bij het derde oog en keelchakra. Sterrenbeeld Kreeft.

Carneool

Komt voor in o.a. India en Uruguay. Staat voor vruchtbaarheid en acceptatie leven en dood. Kleuren oranje, rood en bruin. Ook wel baarmoedersteen. Heeft een gunstige werking bij menstruatieklachten en bloedarmoede. Carnis is Latijn voor vlees en deze steen werd ook wel ‘bloed van Isis’ genoemd. De Egyptische Godin van de vruchtbaarheid. Past bij het baarmoederchakra. Sterrenbeeld Ram, Kreeft, Leeuw en Maagd.

Chalcedoon

Is onder andere te vinden in Engeland en Tsjechië. Een communicatie en innerlijk kind steen. Kleuren lichtblauw, rood en roze. Helpt je uit te spreken en je emoties te uiten. Bevordert kind zijn en het leven niet ze zwaar te nemen. Heeft een gunstig effect op de longen, luchtwegen en lymfeklieren. Werkt verkoelend, koorts- en bloeddrukverlagend. Past bij het keelchakra. Sterrenbeeld Kreeft en Boogschutter.

Chrysopraas

De vindplaats is voornamelijk Polen, maar ook bijvoorbeeld in Australië. Een zuiverende steen voor lichaam en geest. Kleur groen en geelcitroen. Vermindert afhankelijkheid van anderen en gaat dwanggedachten tegen. Versterkt acceptatie en vertrouwen en werkt ontgiftend. Past bij het hartchakra. Sterrenbeeld Weegschaal.

Fluoriet

Is o.a. te vinden in de V.S. en Noorwegen. Werkt verkoelend en is een goede studeersteen. Kleuren geel, groen, blauw, violet of zwart en is glasachtig. Werkt verhelderend en bevordert snelle denkprocessen. Heeft een verlichtende werking bij stijfheid en last van gewrichten. Bij welk chakra deze steen past is afhankelijk van de kleur, paars is kruin. Sterrenbeeld Waterman.

Golden healer

Is o.a. te vinden in Brazilië en Madagaskar. Het is een sterke genezer die energie versterkt, ontgiftend werkt, zelfvertrouwen en vrede brengt. Kleur oranje-goud, die helpt verbinding te maken met de bron en de goude Goddelijke energie. Goud staat voor rijkdom en voorspoed. De steen helpt blokkades te helen en bevordert de doorstroming van de chakra’s. Past bij het zonnevlechtchakra en kruinchakra.

Granaat

Vindplaats o.a. Australië en Azië. Is een van de hardste edelstenen. Kleur rood, oranje, groen, roze, bruin, wit en zwart. Lijkt op de zaden van de granaatappel. Versterkt wilskracht en overlevingsdrang. Ondersteunt het libido en vruchtbaarheid. Stimuleert de aanmaak van rode en witte bloedlichaampjes. Hoort bij het basischakra. Sterrenbeeld Ram, Leeuw & Schorpioen.

Hematiet

Een steen met magnetiserende energie. Te vinden in o.a. Brazilië en Pakistan. Kleur grijs-zilver-zwart-rood-metaal. Helpt beschermen tegen straling van internet, magnetron, televisie enz. Bevordert de opname van ijzer en stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen. Vergroot zelfrespect en wilskracht en helpt bij dwangstoornissen en verslavingen. Werkt aardend. Past bij het basischakra. Sterrenbeeld Ram.

Howliet

Vindplaats o.a. Canada en Zimbabwe en is wit van kleur met grijze aders. Werkt kalmerend en helpt minder kritisch te zijn en woede en boosheid onder controle te krijgen. De energie van de steen bevordert geduld en heeft een positieve werking op de botten, nagels, huid en slaapproblemen. Is goed in te zetten bij astraal reizen en om contact te maken met vorige levens. Past bij het derde oog/voorhoofdchakra en de kruinchakra. Sterrenbeeld Tweelingen.

Jade

Komt voor in Nieuw-Zeeland. Kleur groen-bruin. Trekt voorspoed, geluk en evenwicht aan. Goede steen om mee te reizen of om te manifesteren. Bevordert zelfverwezenlijking en zelfredzaamheid. Werkt reinigend en beschermend en helpt afvalstoffen uit het lichaam af te voeren. Beschermt tegen lichamelijk letsel. Past bij het hartchakra. Sterrenbeeld Weegschaal.

Jaspis

Komt voor in o.a. India, Mexico en Duitsland. De jaspis kent veel verschillende kleuren en vlekjes, stippen, regenbogen. Werkt aardend, geeft moed, daadkracht en helpt voor jezelf op te komen. Maakt daadkrachtig, volhardend en rechtvaardig. Helpt je voor je dromen te gaan en in jezelf te vertrouwen. Werkt harmoniserend en bevordert praktische vaardigheden. De chakra waarbij de steen hoort hangt af van de kleur, rood is basis, groen is hart. Sterrenbeeld Maagd en Ram.


Labradoriet

Komt o.a. voor in Australië en Finland. Kleur grijs-groen. Labradoriet is een sterk beschermende steen en verminderd angst. Helpt het onbewuste, bewust te maken. Ondersteunt en werkt kalmerend bij traumaverwerking en vergroot geestelijke kracht en bewustzijnsveld. Een vruchtbare steen die blokkades in het (energetisch) lichaam helpt opmerken en weer doorstromen. Chakra hangt af van de kleur, blauw is keel, groen is hart. Sterrenbeeld Leeuw, Schorpioen en Boogschutter.

Lapis Lazuli

Komt voor in o.a. Afghanistan en Chili. Kleur blauw-sterrenhemel. Bevordert spirituele ontwikkeling en communicatie. Helpt bij acceptatie van wat is en wie je bent en ondersteunt bij jezelf zijn en jezelf te uiten. Stimuleert astraal reizen en het zien van mogelijkheden. Brengt verlichting en rust en ondersteunt bij het uitspreken en uiten van je emoties. Past bij het keel- en voorhoofdchakra. Sterrenbeeld Maagd en Boogschutter.

Maansteen

Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze steen een sterke verbinding met de maan en emoties (water) en vrouwelijke energie. Te vinden in o.a. Madagasker en Sri Lanka. Kleur wit-parelmoer (armband op de foto is combi maansteen en zonnesteen). Het is een hele zachte steen die de vruchtbaarheid en menstruatiecyclus ondersteunt. Stimuleert overgave, intuïtie en mogen ontvangen en voelen. Past bij het heiligbeenchakra. Sterrenbeeld Kreeft, Schorpioen en Weegschaal.

Malachiet

Vindplaats o.a. Australië en Afrika. Ondersteunt vruchtbaarheid, seksualiteit, bij je minder schamen en is fijn bij menstruatieklachten. Werkt tegen reuma, astma en het bevordert het voelen van empathie. Helpt bij duizeligheid en wagenziekte. Past bij sterrenbeeld Schorpioen en Waterman en bij het hart- en zonnevlechtchakra. 

Obsidiaan

Te vinden in vulkanische gebieden met een glasachtige zwarte kleur. Soms met witte/grijze sneeuwvlokken. Heeft een spiegelende werking en helpt de waarheid, oorzaak van ziekte en verdrongen emoties naar boven te brengen. Vermindert angst en blokkades en werkt beschermend. Een schaduwwerker. Past bij het basischakra. Sterrenbeeld Schorpioen en Steenbok.

Pyriet

Vindplaats o.a. Nederland en Italië, ook wel vuursteen of ijzersteen genoemd. Vroeger verwarde mensen dit vaak met goud. Versterkt nieuwe inzichten, helpt bij doorbloeding, spataderen, menstruatie- en leverklachten. Versterkt de weerstand. Past bij het sterrenbeeld Leeuw en het basischakra.

Rhodoniet

Te vinden in o.a. Zuid-Afrika en de VS. Kleur roze met zwart. Bevordert herstel en biedt ondersteuning bij het helen van trauma’s en wonden. Een liefdessteen die hoort bij het hartchakra. Vergroot empathie en vergeving. Helpt je zuivere intenties aan te voelen bij mensen. Past bij het hartchakra. Sterrenbeeld Stier.

Rozenkwarts

Is o.a. te vinden in de V.S. en Japan. Een hele bekende steen, ook wel engelensteen genoemd. Kleur roze-glasachtig. De energie is verzachtend, verlichtend en liefdevol. Stimuleert zelfliefde, zachtheid, intimiteit en zelfzorg. Maakt het hart open en ontvankelijk voor het ontvangen en geven van liefde. Bevordert empathie, vergeving en de liefde en schoonheid zien in alles. Hoort bij het hartchakra. Past bij het hartchakra. Sterrenbeeld Stier en Weegschaal.

Seleniet

Vindplaats o.a. in Mexico en Rusland. Vernoemd naar de Griekse Godin van de Maan, Selene. Verlichtende en beschermende meditatiesteen. Versterkt het contact met engelen en Spirits. Werkt reinigend en balancerend, geeft nieuwe inzichten en heeft een positieve werking op ruggengraat en tegengaan epilepsie. Hoort bij het kruinchakra. Sterrenbeeld Stier.

Septarie

Is o.a. in Madagaskar en Marokko te vinden. Ontstaat vanuit klei en het samensmelten van verschillende mineralen. Wordt ook wel drakensteen of schildpaddensteen genoemd. Zet je in je kracht, in verbinding met je hogere zelf en helpt je op de gebieden waar je je niet gezien voelt. Heeft een aardende werking, bevordert daadkracht en eigenwaarde. Hoort bij wortelchakra en zonnevlechtchakra. Sterrenbeeld Stier.

Shungiet

Vindplaats Rusland, kleur zwart. Shungiet is versteend koolstof en helpt beschermen tegen negatieve energie en entiteiten. Neutraliseert straling van telefoons, magnetrons e.d. Biedt ook ondersteuning bij psychische gezondheid, depressie en trauma’s. Een sterke zuiverende steen, die helpt bij het neutraliseren van virussen, allergieën en stress. Verbetert de weerstand. Past bij het basis-/wortelchakra.

Sodaliet

Kan je vinden in o.a. Noorwegen en China. Kleur blauw met witte strepen. Helpt je met je emoties om te gaan en weer rust in de storm te vinden. Maakt wat rationeler en harmoniseert. Deze steen staat voor zelfexpressie en het uiten van je emoties en versterkt je creativiteit. Hoort bij het keelchakra en voorhoofdchakra. Sterrenbeeld Boogschutter.

Tangerine kwarts

Ook wel mandarijnkwarts genoemd, werkt opbeurend en stimuleert een positief zelfbeeld. Voor meer persoonlijke groei, zonder oordeel. Helpt bij zelfacceptatie en het evalueren van innerlijke problemen. Vermindert zelfsabotage en stimuleert de stroom van seksuele energie en creativiteit. Hoort bij de Sterrenbeelden Leeuw en Weegschaal en past bij het baarmoederchakra.


Tijgeroog

Is o.a. te vinden in Afrika en Californië. De sterkste beschermende steen, als een tijger. Kleur geel-bruin-goud, blauw of rood met strepen. Geeft kracht, moed en zelfvertrouwen en helpt keuzes te maken. Beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf en helpt je dicht bij jezelf te blijven. Hoort bij het zonnevlecht chakra. Sterrenbeeld Leeuw en Tweeling.

Toermalijn

Vindplaats o.a. Brazilië en Sri Lanka. Een Sjamaan steen. Kent verschillende kleuren, op de foto is zwart. Beschermt tegen straling en negatieve energieën. Helpt spirituele energie te aarden. Beschermt, reinigt en balanceert alle chakra’s. Ontlaad, helpt afval energieën af te voeren en bevordert de doorstroming van energie. Zwarte Toermalijn past bij het basischakra. Sterrenbeeld Schorpioen, Weegschaal en Steenbok.

Versteend hout

Te vinden in o.a. Griekenland en de V.S. Is gefossiliseerd hout met kleuren als bruin, geel, zwart, oranje en rood. Geeft de kracht, stabiliteit en aarding net als een boom dat doet. Voelt vredig en kalmerend. Verminderd heimwee en geeft een gevoel van thuis. Hoort bij het wortelchakra. Sterrenbeeld Waterman.

Zonnesteen

Komt o.a. voor in India. Kleur oranje-roze. Helpt je het leven zonnig en positief in te zien. Verbetert het humeur, eigenwaarde en levensvreugde. Kan ondersteuning bieden tegen depressie, brengt de zon, warmte en levensvreugde weer in de wintermaanden. Harmoniseert en werkt verwarmend. Hoort bij heiligbeenchakra en zonnevlecht. Sterrenbeeld Leeuw en Weegschaal.

Zoutsteen

Komt vanuit de zoutmijnen in de Himalaya (Azië). Heeft een vitaliserende werking. Zuivert de lucht en heeft positieve invloed op longklachten en tegen allergieën en straling. Wanneer het zout warm wordt, geeft het negatieve ionen af. Dit zijn elektrisch geladen atomen/moleculen, die je veel aantreft in de lucht bij bergen en zeeën. De ionen klonteren samen met stofdeeltjes en bacteriën, die zwaar worden en naar de grond zakken. Er zijn ook sauna’s van zoutsteen!

Edelstenen zijn ook te koop bij Pandapauwer! Ga hiervoor naar de winkelpagina.