Omgaan met emoties en ziekten met emotionele oorzaak

Emoties, we hebben ze allemaal en ze vertellen ons veel. Volgens Wikipedia is een emotie een reactie op een situatie. Een innerlijke beleving of een gevoel, denk aan blijdschap, angst, boosheid en verdriet. Wanneer emoties niet doorvoeld en verwerkt worden, kan dit leiden tot blokkades, muurtjes en ziekte in je lichaam. Je lichaam bevriest en verhard als het ware. Dit kan je gelukkig ook weer loslaten en zacht maken, zodat je weer vanuit gezondheid, vreugde en alles gaat voelen. In dit blog lees je over lichamelijke klachten door psycho-emotionele oorzaak en praktische tips om op een gezonde manier met je emoties om te gaan (emotieregulatie).

Hoe werk dat dan biologisch…?

Volgens Wikipedia gaan emoties samen met lichamelijke reacties, gezichtsuitdrukkingen en gedrag. In biologische zin is een emotie een reactie van de hersenen op een affectieve (geladen met gevoel) prikkel.

Wanneer het onveilig voelt om dit te doorvoelen, komt zowel bij mensen als dieren dit automatisch tot uiting in een bepaald patroon van overlevingsgedrag zoals vluchten, bevriezen of vechten.


We leren vaak van jongs af aan al dat emoties er niet mogen zijn

‘Niet zeuren, maar werken.’
‘Stel je niet zo aan.’
‘Doe eens rustig.’
‘Ben je ongesteld of zo?’
‘We gaan het toch niet over emoties hebben?’
‘Niet lullen, maar drinken.’
‘We mogen niet zeuren/klagen.’
‘Nu stoppen met huilen.’
‘Sorry dat ik moet huilen.’
‘Je bent toch geen watje!’
‘Doe maar gewoon.’
‘Moet je daar al om huilen?’


Element water

Bij emoties hoort het element water, wanneer je huilt verwerk je emoties en laat je los. (Net als dat water drinken en plassen helpt om je afvalstoffen af te voeren.) Of ‘Ik voel het aan mijn water‘. Wanneer je emoties/je water vrij kan stromen voel je je in balans, soepel en licht. Bij blokkades bevriezen je water en emoties als het ware en komt er een schild/muur om je heen en wordt je licht, donker.

Kan je je voorstellen dat emoties als angst, schuld, schaamte en boosheid ziekmakend zijn? Deze gevoelens zijn van de laagste energetische trilling en brengen je immuunsysteem naar beneden (blijdschap, verliefdheid en dankbaarheid zijn van de hoogste trilling). Onverwerkte emoties slaan zich op in het lichaam en kunnen pijn, krapte, stijfheid en zelfs ziekte veroorzaken.


Het boek De Sleutel tot Zelf-Bevrijding van Christiane Beerlandt, is een encyclopedie van de psychosomatiek. Ze schrijft over de psychologische (emotionele) kernoorsprong en kernoplossing van 1300 ziekten.

Haar visie hierin is; ‘Of je nu mét of zonder geneesmiddelen van buitenaf werkt, het is belangrijk dat je tegelijkertijd aan jezelf werkt om het onderliggende psycho-emotionele probleem op te lossen.’


Wat kan helpen om je emoties te doorvoelen en los te laten?

  • Ten eerste is het belangrijk dat je je veilig voelt en dat je ervaart dat het veilig is om te voelen. Denk aan een fijne ruimte/omgeving waar je je prettig voelt. Kleding die lekker comfortabel zit, rustgevende muziek of een kop thee. Net wat jij fijn vindt.
  • Denk daarbij aan dingen of personen die jou een veilig gevoel geven. Voor mij is dat de zee, dieren, de zon, bomen, mijn bed en het geluid van regen bijvoorbeeld.
  • Weet dat het oké is en alles wat je voelt welkom is. Je mag er zijn en bent goed zoals je bent! Alleen al voor het feit dat je dit blog leest en ermee aan de slag wilt, mag je jezelf complimenteren!

Meditatie is het observeren van gedachten en tegelijkertijd weten dat je niet deze gedachten bent, maar een spiritueel wezen van liefde & licht

Meditatie

Zorg dat je op een rustige plek ligt of zit. Wanneer je je lekker op je gemak voelt, leg je je handen op je hart en buik. Denk aan water en voel de zachtheid van het water in je buik, je kan hier ook denken aan de kleur oranje. Bedenk je dat je in het zachte, warme water bent en voel eens hoe dat is. Met je voeten stevig op de aarde, alles loslatend wat je niet meer dient. En adem, neem je ruimte maar in.

Visualiseer jezelf dan als kind.

Vertel dat kind in jou maar dat het veilig is om te voelen. Verwelkom je gevoelens, verlangens en behoeftes maar. Probeer er geen oordeel over te hebben, maar lief te zijn voor jezelf. En vraag jezelf wat je nu nodig hebt. Give yourself a hug!


Fijne apps voor geleide meditaties zijn Headspace en Insighttimer. Onderaan vind je ook de link naar Anoek Harder Podcast voor geleide meditaties.


Gun jezelf hierin de tijd en ruimte. Heling kost tijd en veel geduld. Je mag ook dansen, bewegen, zingen, aan yoga doen om in de flow te komen en je water en emoties te laten stromen. Of creatief worden en middels tekenen of bijvoorbeeld schilderen je emoties uiten.

Wat zit er allemaal in jouw binnenwereld?

Neem het jonge kind in jou maar bij de hand. Vertel die jongere jij maar dat je mag voelen. Dat je je ruimte in mag nemen. Dat je emoties er mogen zijn. Weet dat je niet hoeft te presteren. En dat je niet altijd sterk hoeft te zijn. Je mag je rust nemen en voor jezelf zorgen. En je mag kwetsbaar zijn.

Zachtheid. Liefde voor jezelf.

Voel maar. Water. Lucht. Ruimte. Het is oké. 🙂Emotielijst; ik voel me…

boosverdrietigblij
angstigjaloersverbaasd
verveeldopgewondennieuwsgierig
(on)tevredenverwardafschuwelijk
chagrijnigsomberneerslachtig
verliefdeenzaamverbonden
(on)veiligwelkom(niet) gewaardeerd
(niet) gezien(on)vollediggebruikt
ongerustopgeslotenvrij
gestresstvoldaanvredig
waardevolwaardelooshoopvol
sexystrijdlustiggeïrriteerd
schuldigbeschaamdonzeker
zelfverzekerdgekwetsttrots
dankbaargelukkiggek
raarnostalgischgefocused
teleurgesteldgeïnspireerdgebroken
voldaanleegondeugend
verlorennerveusgespannen
ontspannenvriendelijkonzichtbaar
overweldigdoverspannenenergiek

Mocht je behoefte hebben aan ondersteuning bij het voelen van en omgaan met je emoties, kijk dan eens bij het aanbod.

Liefde!