De kwaliteit van levensenergie in huis verhogen

Energie is als stroom, ondanks dat je het misschien niet ziet, is het er altijd. ‘Alles is energie’, bomen, planten, stenen, mensen, we hebben allemaal energie nodig om te kunnen leven. De Chinese filosofie leert ons over levensenergie – Qi en hoe je de kwaliteit hiervan kunt verbeteren, door ‘Feng shui’ toe te passen in je huis.

‘Feng shui’ is de leer waarbij je je huis zo inricht, dat levensenergie vrij kan stromen en er balans en harmonie is qua indeling en elementen. In dit blog lees je hoe je de kwaliteit van energie in je huis kan verhogen.

Foto Unsplash

Levensenergie Qi
Vanuit de Chinese cultuur wordt gesproken over levensenergie ook wel ‘Qi of chi’ genoemd, wat staat voor adem, geest, levenskracht. Qi maakt deel uit van alles wat bestaat en geeft het de kracht om te kunnen leven. Qi is daarom een belangrijk onderdeel van de Chinese geneeskunde, waarbij vooral met het energetische lichaam wordt gewerkt.

Je huis energetisch reinigen met Feng shui
Wanneer je gaat zien dat alles energie is, zie je dit in planten, bomen, stenen, voorwerpen en mensen. Ieder voorwerp heeft zijn eigen lading en trilling van energie. Zo kan je bij het ene voorwerp een heel fijn gevoel krijgen, terwijl een ander voorwerp een naar gevoel opwekt. Wanneer je je huis alleen maar vult met dingen waar je blij van wordt, kan je je voorstellen dat dit invloed heeft op je welzijn en de energie in je huis. Ook de positie van meubels in je huis en de elementen die hierin terugkomen, zijn belangrijk voor de doorstroming van Qi. 

Feng shui is een meer dan 3000 jaar oude Chinese filosofie die leert hoe je omgeving je welzijn kan beïnvloeden. Het doel is om harmonie te brengen, tussen de natuurlijke en gecreëerde vormen en de elementen. Feng Shui betekent ‘wind en water’ en zegt; Qi drijft op – en wordt verspreid, door de wind (feng), en blijft waar het water (shui) tegenkomt. Het is dus belangrijk om de elementen lucht en water (maar ook aarde, vuur en metaal) in harmonie te brengen in je leefomgeving. Dit zorgt ervoor dat Qi vrij kan stromen en bijdraagt aan de positieve energie én je welzijn.De elementen aarde, water, hout, vuur en metaal
Vanuit de Chinese filosofie kan je de volgende vijf elementen zien als de ingrediënten van de natuur; aarde, water, hout, vuur en metaal. Ieder mens op zich is weer verbonden met deze elementen. Dit kan je meten aan de hand van je geboortedatum. Ook zegt je sterrenbeeld hier iets over. In mijn blog; ‘De elementen aarde, water, vuur en lucht’ – kan je in de tabel aflezen welk element bij jouw sterrenbeeld hoort. Ga hierbij vooral af op je gevoel. Wanneer je weet welk element bij jou hoort, kan je hierop inspelen door dit element in je woning te verwerken. Ieder element wordt door een specifiek ander element gevoed én tegengewerkt. Zo wordt vuur gedoofd door water en krijgt aarde geen kans bij teveel hout. In de tabel hieronder lees je alles over de elementen.

Santo Palo – Foto Unsplash
ElementAardeWaterHoutVuurMetaal
Seizoennazomerwinterlentezomerherfst
Windrichtingcentrumnoordenoostenzuidenwesten
Kleurgeelzwartgroenroodwit
Fasenneutraal
buffer
bezinning richting bepalenuitvoeren
actie
hoogtepunt
snel afnemen
afbouwen
Kenmerkevenwichtdiepe rustgroeitransformerenaflopen
Yin orgaanmiltnierenleverhartlongen
Yang orgaanmaagblaasgalblaasdunne darmyang
Voedingvuurmetaalwaterhoutaarde
Vernietiginghoutaardemetaalwatervuur
Persoonlijke eigenschapvertrouwen, eerlijk, zorgzaam, behoefte aan stabiliteit en evenwichtgevoelsmens, grote opmerkingsgave, brengt in bewegingopen als een kind, samenwerken, enthousiast nieuwe ideeën opzettenextravert, ambitieus, passievol, durft risico’s te nemensterke eigen mening, wil het beste voor iedereen, brengt graag orde aan
Persoonlijke valkuilenkoppig, starheidprikkelbaar, niet reëel zijnMoeite met afmaken, snel moed verliezen bij tegenslagneiging tot arrogantie, agressieneiging tot hardheid, melancholisch


Je huis inrichten met het element dat jou voedt
Wanneer je eenmaal weet welk element jou voedt en tegenwerkt, kan je hierop inspelen bij de inrichting van je leefomgeving. Je kan hierbij letten op kleurgebruik, materiaal en positionering. In je slaapkamer wil je bijvoorbeeld meer rust (yin), terwijl je in je werkkamer juist meer actie en passie wilt (yang). Door middel van de elementen kan je dit positief beïnvloeden.

Het element aarde – yin en yang
Wanneer je meer van het element aarde in je huis wilt, voor ‘aarding’ en evenwicht, kan je denken aan de kleur geel, maar ook oranje, beige, bruin en andere aardetinten. Bij het element aarde horen (edel)stenen en aardewerk.

Het element water – yin
Bij het element water horen de kleuren zwart en blauw. Wil je dit element toevoegen in je huis kan je letterlijk denken aan een kom met water die je dagelijks ververst, maar ook glas en beweeglijke vormen horen hierbij. Het element water zorgt voor het losmaken van ‘bevroren’ emoties en kan uitnodigen tot bezinning.

Het element hout – yang
Voor meer levendigheid en frisheid, kan je het element hout toevoegen aan je woning. Het element hout staat voor planten, bomen, bloemen en de kleur groen. Denk aan houten meubels en voorwerpen. Ook wierook en kruiden horen bij dit element.

Het element vuur – yang
Bij het element vuur horen de kleuren rood, roze en paars. Wanneer je meer passie en daadkracht wilt in je leven, kan je de kleur rood toevoegen aan je interieur (en kleding). Denk hierbij ook aan kaarsen of een brandende haard. 

Het element metaal – yin
Het element metaal helpt je bij het loslaten van wat je niet meer dient en om stevig in je schoenen te staan. Hierbij hoort de kleur wit, zilver en goud. Denk aan de materialen metaal, zilver, goud en brons.

Waar Qi vrij kan stromen is er ruimte voor leven en dromen.’

Liefs, Anoek