Jongeren van Westfriesland

Een initiatief voor en door jongeren. Vanuit een wens naar meer verbinding en open contact. De Facebookgroep ‘Jongeren van Westfriesland’ biedt jongeren de ruimte om zichzelf te zijn en ervaringen te delen. Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd door de jongeren zelf en delen jongeren hun levensverhaal.

Hoe het begon

Vanuit een wens naar meer verbinding en verdieping, ben ik de Facebookgroep Jongeren van Westfriesland begonnen in 2018. Ik had en heb nog steeds behoefte aan meer openheid en het bespreekbaar maken van dat wat we meemaken. Elkaar helpen en het samendoen. Mijn doel is om anderen jongeren (ongeveer 16 t/m 39 jaar) te vinden die hier ook naar op zoek zijn en een ruimte bieden waar mensen zichzelf kunnen zijn. Waar alles mag zijn, boosheid, geluk, verdriet, schaamte, gevoeligheid.

Andijk

Verhalen van jongeren

Jongeren in Westfriesland moedig ik aan om hun verhaal te delen, door ze uit te nodigen zichzelf voor te stellen, maar ook door het schrijven van hun levensverhaal. Jongeren schrijven hier op wat ze geleerd hebben en wat ze gemaakt hebben tot wie ze nu zijn. Anderen kunnen hier weer herkenning in vinden en het helpt jezelf misschien om dingen te verwerken doordat je er wellicht anders naar gaat kijken. Lees hieronder het verhaal van jongeren die dit willen delen.

Het verhaal van Mirthe (23)

Als 19 jarig meisje stond ik plots met een positieve zwangerschapstest in mijn hand. Ik kon het bijna niet geloven; de dokter had gelijk. Ik was zwanger. Een ontzettend zware periode brak aan. Vechten voor het kindje in je buik terwijl de rest van de wereld je veroordelend aankijkt en de wildste verhalen over je de wereld in slingert, is niet niks. Inmiddels, drie jaar later, ben ik daar ontzettend door gegroeid, maar als ik terugkijk op die periode ben ik verbaasd dat ik daar zo goed doorheen heb kunnen komen.

Omgaan met meningen van anderen
Ik kom uit West-Friesland. Een echt “ons kent ons” gebied. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Zo’n mentaliteit heerst hier. Als jong meisje heb ik hier nooit last van gehad. Ik heb een gelukkige jeugd gehad en koester veel warme herinneringen aan deze omgeving, maar toen ik terug verhuisde vanwege mijn zwangerschap, zag ik een andere kant van deze gemeenschap. Er gebeurt hier nou eenmaal niet zoveel dus als er wel iets gebeurt wordt het verdraaid, uitvergroot en volledig uit zijn verband getrokken.

Ik zou mijn ex-partner erin geluisd hebben, bewust zwanger zijn geworden en oh wat was ik dom dat ik als universitaire studente geen abortus deed. Ja. De meningen van buitenaf waren niet mild. Juist in die periode leerde ik hoe weinig het ertoe doet wat anderen van je vinden. Zolang je zelf weet dat je het juiste doet en altijd naar eer en geweten hebt gehandeld is dat alles wat telt.

Mensen praten vaak uit eigen onzekerheid, verveling of andere dingen die niets met jou of je situatie te maken hebben. Wanneer je het gesprek aan gaat en ze merken dat er een mens achter het verhaal is, verdwijnen de vooroordelen vaak als sneeuw voor de zon. Want dat is ook iets wat ik de afgelopen jaren heb geleerd. Doordat ik over mijn jonge moederschap ben gaan delen op mijn Instagram (@mirthe) en daar redelijk wat volgers door kreeg (zeg maar gerust veel Mirthe, 15 duizend!! -Anoek) gingen diezelfde mensen die me achter mijn rug om aan de schandpaal nagelden, opeens heel anders met me om. De lovende berichtjes vlogen me om de oren. Als je op een lastig punt zit verdwijnt de steun, maar zodra het goed met je gaat zwermen de mensen vanzelf weer om je heen.

Luister naar jezelf en geloof in jouw eigen kracht
Omdat ik naar mijn gevoel heb geluisterd en geloofde in mijn eigen kracht ben ik nu gelukkiger dan ooit. Ik sta elke dag op om te ontbijten in mijn eigen huis met een ontzettend vrolijke, lieve en ondeugende peuter die mijn leven heel veel meer waarde heeft gegeven dan ik ooit had kunnen denken. Het was hard werken om te staan waar ik nu sta, maar het is me ondanks alles toch maar even gelukt. Dat neemt niemand me meer af.

Dus ga vooral in je kracht staan. Doe wat goed voor jou voelt en trek je vooral niets van anderen aan. Ga in je eigen kracht staan en vertrouw op je intuïtie. Ongeacht wat je opa, je leraar, je buurvrouw of wie dan ook daarvan vindt. Doe maar lekker gek, de rest is al normaal genoeg.


Het verhaal van Judith (23)


Hey,

Ik ben Judith van der Thiel, 23 jaar uit Bovenkarspel. Mijzelf kwetsbaar opstellen vind ik lastig. Ik doe dit, omdat ik hoop dat meer mensen gaan praten over hoe ze zich voelen. Verandering begint bij jezelf. Vandaar hier mijn verhaal.

𝐌𝐢𝐣𝐧 𝐯𝐞𝐫𝐡𝐚𝐚𝐥
Door verschillende traumatische gebeurtenissen in mijn jeugd, heb ik tot mijn 15e jaar bij mijn ouders op de kamer geslapen. Toen ik in groep 3 zat overleed mijn beste vriendinnetje, hier snapte ik niks van. Ook mijn vader werd zomaar neergestoken in dat jaar, (gelukkig had hij een engeltje op zijn schouder en heeft hij het net overleefd) vanaf toen is mijn leven al ‘anders’ geweest.

𝐀𝐧𝐠𝐬𝐭
Nu ik ouder ben en ik terugkijk op mijn jeugd, kan ik zien en begrijpen dat ik altijd al in mega angst geleefd heb en ons gezin net zoals vele gezinnen denk ik, ook niet van het praten over gevoelens waren. Als kind durfde ik niet meer in het donker te slapen, sliep ik bij mijn ouders op de kamer, waar ik altijd al checkte of er niemand onder het bed lag of achter de deur stond. Ik had een hamer en zakmes naast mij bed.

Ik durfde de deur van de wc nooit dicht te doen, bang dat als ik hem opendeed daar iemand stond. Ook durfde ik mijn fiets niet achter te zetten, want toen ik dat een keer deed toen het schemerig was, liep daar een man. Ik gooide mijn fiets neer en rende als een paniekerig kind naar de voordeur en daar stond ik dan in tranen en vol angst, terwijl die man daar gewoon liep. Ik maakte mezelf bang met allemaal verhalen.

𝐕𝐞𝐫𝐰𝐞𝐫𝐤𝐞𝐧
De verschillende gebeurtenissen die in mijn jeugd zijn gebeurd, heb ik nooit verwerkt. Ik ben gewoon altijd doorgegaan. Geestelijk ben ik er zeker sterker en positiever door geworden. Doordat ik altijd ben doorgegaan, merk ik nu dat ik tegen veel dingen aanloop. Gevoelsmatig werkt het allemaal nog niet helemaal mee en de angst belemmerd mij in het dagelijks leven. Naar een supermarkt / verjaardag gaan kost mij echt veel mentale voorbereiding, dit vind ik zonde van mijn energie. Vandaar dat ik gestart ben met EMDR. Dit houdt in dat je onverwerkte trauma’s gaat verwerken en hopelijk met meer vertrouwen en minder angst door het leven gaat! ✨

Je mag mij altijd een berichtje sturen om te praten of als je je verhaal kwijt wilt.

Liefs,

Judith
@Judith Van der Thiel


Hoe gaat het nu?


Ondertussen is de groep gegroeid tot een fijne community waar jongeren zichzelf kunnen zijn en kunnen delen over het leven. Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd waar iedereen welkom is, zowel online als offline.

Zo heb ik al eens een picknick gehad in het Geestmerambacht (Noord-Scharwoude), hebben we gewandeld bij Schoorl en in het Streekbos (Bovenkarspel). Zijn er verschillende whatsappgroepen opgericht, om nieuwe mensen te leren kennen en over kunst te delen. En hebben we een online speeddate evenement via Zoom georganiseerd, gericht op het opdoen van nieuwe sociale contacten. En vooral elkaar leren kennen!

Daarnaast zijn er al ideeën als een kledingruil, een eetclub of bordspellenavond aan bod gekomen. Iedereen is er vrij in om binnen de groep te delen, activiteiten te organiseren of af te spreken.

De groep is te vinden via onderstaande knop.

Wees welkom! ❁

Ps. Vind je het leuk om hier ook jouw verhaal te delen? Stuur mij een berichtje of klik op onderstaande knop dan stuur ik je meer info!